Russland og Europa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Russland er og må være en del av Europa,» uttalte Russlands president Vladimir Putin tidligere i år. Nå har han foretatt sin første rundreise til Europa som president, og igjen markert Russlands tilhørighet til verdensdelen - riktignok slik den må se ut fra et russisk synspunkt.
  • For til tross for den kalde krigens avslutning, ser Putin og Russland for øvrig Europa fortsatt som en arena der USA og Russland konkurrerer. Derfor har han i utvetydige ordelag advart Danmark, Norge og Storbritannia mot å medvirke til USAs planlagte nasjonale rakettforsvar (NMD). Likeledes har han gjentatt den russiske bekymringen angående en utvidelse av NATO videre østover.
  • Hva rakettforsvaret angår, skal vi merke oss at Putin lar sine ord om et felles russisk-europeisk hus munne ut i en handlingsplan: Europa og Russland kan bygge sitt eget rakettforsvar uavhengig av det amerikanske. Dette er et forslag som opprinnelig ble framsatt av den liberale politikeren Grigorij Javlinskij, og som ikke er blitt direkte avvist av Tysklands statsminister Schröder.
  • Som alltid i Europas historie spiller aksen Tyskland- Russland en nøkkelrolle. Det er åpenbart at Putin ønsker et tettere samarbeid med Tyskland, og da ikke bare for å svekke USAs posisjon. Tyskland er Russlands fremste økonomiske samarbeidsland - og største kreditor.
  • Derfor er Tyskland også interessert i et tett og stabilt samarbeid med Russland. Men et tett samarbeid mellom Russland og Europa bør se noe annerledes ut fra et tysk og europeisk synspunkt. Uansett hvor mange kreditter som er gitt, må det være et krav at Russland viser tydelige tegn på å bevege seg bort fra sin totalitære fortid og fram mot en rettsstat.
  • Det er derfor bekymringsfullt at arrestasjonen av aviseieren Vladimir Gusinskij vakte langt større protester på offisielt amerikansk enn på europeisk hold, til tross for at Putin var på sjarmoffensiv i Europa. Når Putin understreker Russlands tilhørighet til Europa, er det fordi den ikke uten videre er gitt. Men hva Europa er, bør være gitt. Det må vi sørge for at Putin forstår.