Russland og Georgia er enige om våpenhvile

Men veien mot varig fred er lang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TBILISI/(Dagbladet.no): Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier at Russland og Georgia er enige om en våpenhvile, melder CNN

- Vi har ingen fredsavtale ennå. Vi har en midlertidig slutt på fiendtlighetene, men dette er et betydelig framskritt, sa Sarkozy på en pressekonferanse.

Sammen med sin russiske kollega presenterte han i dag en seks punkts plan som skal få slutt på konflikten mellom Russland og Georgia.

Avtalen omfatter at Russland skal avslutte sine militære operasjoner og trekke sine styrker tilbake til der de befant seg før konflikten blusset opp for noen dager siden, i tillegg forplikter Russland seg til å ikke bruke militærmakt mot Georgia igjen.

Georgia på sin side må trekke tilbake sine styrker til sine normale og permanente posisjoner.

Problematisk president

Begge sider vil bli gitt fri tilgang til humanitær hjelp og internasjonal vurdering av situasjonen rundt Sør Ossetia og Abkahzia skal iverksettes.

Men videre forhandlinger kan bli svært vanskelige. Russland vil ikke styrte Georgias leder, men mener «det beste ville vært om han gikk av», ifølge landets utenriksminister Sergej Lavrov. 

HAR EN PLAN: Frankrikes president Nicolas Sarkozy møtte sin russiske kollega Dmitry Medvedev i Moskava i ettermiddag. Foto: AP/SCANPIX
HAR EN PLAN: Frankrikes president Nicolas Sarkozy møtte sin russiske kollega Dmitry Medvedev i Moskava i ettermiddag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Jeg tror ikke Russland er interessert i å snakke med Saakasjvili etter det han gjorde mot våre borgere, sier han.

På flukt

Hvilken status de to georgiske utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia til slutt vil få, står helt sentralt.

Sør-Ossetias separatistleder Eduard Kokoitij lovte tirsdag å jobbe for at den georgiske provinsen skal bli slått sammen med Nord-Ossetia, som ligger i Russland, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti. 

Georgia forsøkte å gjenvinne kontrollen over Sør-Ossetia gjennom et militært angrep fredag sist uke, men Russland gikk inn med full militær tyngde for å forsvare utbryterregionen og dens russiskvennlige separatistregjering.

100.000 mennesker er drevet på flukt som følge av krigen, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). 
- Gud bevare Georgia. Sovjetunionen kommer aldri tilbake.

Russlands president Medvedev sa på dagens pressekonferansen at russiske styrker vil bli stående i de to utbryterområdene. President Sarkozy sa derimot at russiske styrker «ikke har til hensikt» å bli i Georgia.

Jubel og glede

Russland og Georgia er enige om våpenhvile

Jubelropene gjallet over parlamentsplassen i Georgias hovedstad Tbilisi tidligere i dag, etter at den russikse presidenten sa de ville trekke seg tilbake. President Mikhail Saakasjvili holdt en improviserte takketale til folket.

- For å være ærlig er ikke dette noen seier. Dette er ikke en veldig god dag for Georgia, sier arkitektstudent David Avalishvili, en av de fremmøtte.

- Vi er i live, og er glade for det. Vi gjorde vårt beste. Nå føler vi at vi ikke er alene. Vi føler støtten fra USA, mange EU-land og de baltiske landene, sier arkitektstudenten.

- Kjære brødre og søstre. Vi har stått sammen i denne kampen. Hvis vi står sammen, kan vi aldri ødelegges av bomber. Slik talte Saakasjvili til folket utenfor parlamentsplassen. Presidenten drar nå til den georgiske kirken der nasjonale rituelle handlinger finner sted, Sameba-kirken.

Der skal landets elite holde gudstjeneste, dagen etter at mange fryktet at Georgia ville bli knust av den russiske krigsmaskinen. Saakasjvili var selv en av dem, hvis man skal dømme etter hans opptreden på tv i går.

<B>TAKKET</B>: Georgias president Mikhail Saakasjvili.
<B>FAREN OVER</B>: Glede i Tbilisi i dag.