Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland og Kina raser

NEW YORK (Dagbladet): Russland raser etter at NATO har fått klarsignal til å angripe Milosevics styrker. Statsminister Jevgenij Primakov avlyste i går et besøk til USA. Avlysningen er et stort tilbakeskritt i forholdet mellom Russland og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands statsminister Jevgenij Primakov avlyste sitt besøk i Washington fordi visepresident Al Gore i går ga beskjed om at flyangrep mot Serbia var uunngåelig.

Under en mellomlanding i Irland - før beslutningen om å gjøre vendereis ble tatt - uttrykte Primakov meget sterk motstand mot planene om NATO-flyangrep mot militære mål i Serbia, Russlands gamle allierte på Balkan.

- Slike angrep er i strid med internasjonal rett, og kan destabilisere verdenssituasjonen, sa Primakov.

Tigge penger

Russlands problem er at landet verken har en økonomi eller en politisk posisjon som kan påvirke NATOs 19 medlemsland.

Målet med Primakovs tur til Washington var blant annet å diskutere Russlands økonomiske krise med ledelsen i Det internasjonale pengefondet, IMF. Håpet var å få et lån på fire milliarder dollar.

I tillegg skulle Primakov delta i en russisk-amerikansk kommisjon om økonomisk og vitenskapelig samarbeid, som han leder sammen med visepresident Al Gore.

Russlands militære styrker mangler alt fra våpen til mat og er på randen av å bryte sammen. Økonomiske nedgangstider og stor utenlandsgjeld gjør ikke landets militære styrker i stand til å drive store operasjoner. Derfor blir protesten mot NATO-angrep i Serbia mest skuebrød, slik det også ble da USA bombet Irak.

Russiske flystyrker, som en gang var verdens mektigste, er i dag sterkt reduserte og vil ikke være noen trussel mot NATO. Tsjekkia, Polen og Ungarn er blitt NATO-medlemmer og kan ikke by Russland flybaser.

Kina advarer

Også Kina advarer på det kraftigste mot NATO-angrep mot Serbia.

- Konflikten i Kosovo er et internt jugoslavisk anliggende, og et militært angrep på Jugoslavia vil være i strid med internasjonal rett, sier Kinas FN-ambassadør Qin Huasun, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.