Russland og Kina sammen mot Irak-angrep

Moskva (NTB-AFP-Reuters): Russland og Kina er motstandere av enhver form for maktbruk mot Irak for å løse konflikten mellom Bagdad og FNs våpeninspektører, het det i en fellesuttalelse fra Russlands president Boris Jeltsin og Kinas statsminister Li Peng i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Som faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd aksepterer ikke Russland og Kina bruk av makt overfor Irak. Vi ønsker en politisk løsning på krisen, som kan sørge for at Irak lever opp til Sikkerhetsrådets vedtak, og samtidig garanterer at Iraks masseødeleggelsesvåpen blir ødelagt. En slik løsning må også åpne for en oppheving av sanksjonene mot Irak, særlig for salg av olje, het det i uttalelsen fra Kreml.

  Jeltsin og Li sa videre at et besøk av FNs generalsekretær Kofi Annan i Bagdad er svært viktig i bestrebelsene etter å finne en politisk vei ut av situasjonen.

  Statsminister Li ankom Moskva i dag for å drøfte den pågående Irak-krisen med president Jeltsin. Sammen med sitt russiske vertskap vil han i løpet av det to dager lange besøket forsøke å finne andre løsninger enn et amerikansk militærangrep på konflikten med Bagdad.