Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland og Kina stopper straffetiltak mot Syria

Legger ned veto mot FN-resolusjon.

UPOPULÆR: Regimemotstandere brenner et bilde av Syrias president Bashar al-Assad. Foto: REUTERS/Radu Sigheti/Scanpix
UPOPULÆR: Regimemotstandere brenner et bilde av Syrias president Bashar al-Assad. Foto: REUTERS/Radu Sigheti/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og Kina har lagt ned veto mot en ny resolusjon fra FNs sikkerhetsråd om straffetiltak mot Syria, melder NTB.

For tredje gang på ni måneder stanser russerne og kineserne en Syria-resolusjon ved å bruke sin vetorett som faste medlemmer av Sikkerhetsrådet. Elleve av rådets øvrige medlemsland stemte for resolusjonen torsdag, mens to land avsto fra å stemme. Hensikten med de foreslåtte straffetiltakene var å legge økt press på president Bashar al-Assad og hans regime i Damaskus. Flere tusen mennesker er drept i løpet av det 16 måneder lange opprøret mot det syriske regimet.

Det var i stor grad ventet at Kina og Russland ville benytte seg av vetoretten, men det har helt til det siste pågått intense forhandlinger i et forsøk på å nå fram til enighet. Vetoet skjer samtidig som styrker fra Den frie syriske armeer skal ha angrepet posisjoner nær presidentpalasset, og mange innbyggerne som ikke har barikadert seg i sine leiligheter nå er på flukt, for å komme unna kamphandlinger.

Syrias president Bashar al-Assad har selv søkt tilflukt i kystbyen Latakia, hevder opposisjonskilder og en vestlig diplomat. - Ifølge de opplysningene vi har, er han i sitt palass i Latakia. Han kan ha vært der i flere dager allerede, sier en opprørsleder til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig går det sterke rykter i Damaskus om at Assads kone, den britisk-fødte Asma, har reist til Moskva. Hvis det stemmer, er det trolig også mulig at Assad kan ha planer om å reise til Russland, hvis, eller når, regimet faller. Latakia ligger ikke langt unna den russiske militærbasen i Tartus.

Latakia er et senter for allawitene, den retningen av shia-islam som Assad-familien, og regimets sterke menn tilhører. Opprøret er for det meste ledet av sunnier, som utgjør 75 prosent av befolkningen.

(NTB/Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media