Russland og NATO møtes på Korfu

NATO og Russland møtes for første gang på høyt politisk nivå siden krigen i Georgia i fjor sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

NATO håper å kunne få til et samarbeid med russerne om saker som Afghanistan-krigen og terrorbekjempelse, men konflikten om Georgia og utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia er også viktige temaer på møtet på Korfu.

Dialogen mellom de 28 NATO-landene og Russland ble lagt på is som følge av krigen i Georgia i august i fjor, men kontakten er i løpet av de siste månedene gradvis tatt opp igjen.

- Det er først og fremst viktig at møtet finner sted. Norge har arbeidet for at NATO-Russland-rådet skal komme i gang igjen. Rådet er viktig for å håndtere saker der vi er uenige, og det er viktig for å håndtere alle de sakene der vi faktisk har felles interesser. Og de er mange, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Det er alltid bedre å få ting på bordet og få dem diskutert enn at de blir kilde til konflikt, sier Støre til NTB.

Etter lørdagens møte i NATO-Russland-rådet skal de 56 medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) møtes på Korfu. Også OSSE skal diskutere samarbeidet mellom Vesten og Russland etter Georgia-konflikten, samt Moskvas forslag til en «ny europeisk sikkerhetsarkitektur».

Moskva har blokkert den nødvendige enigheten i OSSE som ville forlenget organisasjonens observatøroppdrag i Georgia etter 30. juni. Russland krever at Sør-Ossetia skal anerkjennes som selvstendig og at en egen OSSE-delegasjon skal utplasseres der.

Det at OSSE-observatørene må ut, gjør at diplomater frykter nye uroligheter i området, melder Reuters.

(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer