Russland og NATO

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom Russland og NATO frøs til is under Russlands krig mot Georgia i fjor sommer. Det var allerede blitt dårlig i takt med forverringen i forholdet mellom USA og Russland i den andre presidentperioden til George W. Bush. Bush som sa han hadde sett Vladimir Putins sjel i øynene hans etter deres første møte på ranchen i Crawford, Texas, sto knallhardt på sine planer om et rakettskjold i Polen, og på å åpne for medlemskap i NATO for Ukraina og Georgia. Det var en ren kollisjonskurs med Moskva.

I dag holder NATOs utenriksministere et uformelt møte i Brussel. Det er ventet at samarbeidet med Russland blir gjenopptatt i dette møtet. Det er naturlig etter regjeringsskiftet i Washington og Barack Obamas erklært vilje til dialog framfor konfrontasjon.

Det hemmelige brevet til Kreml der Obama understreker at behovet for et amerikansk rakettskjold avhenger av trusselen fra Iran, er en god start. President Medvedevs avvisning viser at de nye signalene er mottatt og en dialog er gjenopptatt.