Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet

Etter at OPEC mislyktes i å fryse oljeproduksjonen, er Saudi-Arabia og Russland i ordkrig om hvem som klarer å øke oljeproduksjonen mest.

ORDKRIG: Saudi-Arabia og Russland i ordkrig om hvem som klarer å øke oljeproduksjonen mest. Bildet viser en arbeider som sjekker et oljerør på et anlegg i byen Kogalym i Sibir. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix.
ORDKRIG: Saudi-Arabia og Russland i ordkrig om hvem som klarer å øke oljeproduksjonen mest. Bildet viser en arbeider som sjekker et oljerør på et anlegg i byen Kogalym i Sibir. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dersom landene gjør ordene om til handling, kan det potensielt føre til kraftig fall i oljeprisene.

Russland gjorde det onsdag klart at de er beredt til å øke oljeproduksjonen til historiske høyder. Beskjeden kommer som svar på at Saudi-Arabia i etterkant av de mislykkede møtene i oljekartellet OPEC har truet med å dumpe mer olje ut i markedet. Russland, som ikke er OPEC-medlem, var delaktige på sidelinjen under helgens forhandlinger i Doha. Målet var å gå sammen om å stanse overproduksjonen av olje, men etter at samtalene strandet truet Saudi-Arabia med å gå motsatt vei og øke produksjonen med 2 millioner fat dagen til 12 millioner fat. Med en slik økning vil Saudi-Arabia passere Russland og bli verdens største oljeprodusent.

- Saudiaraberne har muligheten til å øke produksjonen betydelig. Men det har vi også, sa Russlands energiminister Alexander Novak til journalister under en energikonferanse i Moskva onsdag.

Han sa at Russland «i teorien» kan øke produksjonen til 12 millioner eller til og med 13 millioner fat per dag, fra dagens rekordnivå på 11 millioner fat.(NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer