Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland og Syria nekter skyld etter bombing av flyktningsleir. - Avskyelig, mener FN om angrepet.

Mens russiske myndigheter hevder Al-Qaida-alliert står bak.

 BLE BOMBET:  Torsdag ble 28 mennesker drept og flere titalls skadet som følge av et bombeangrep på flyktningleiren Kamuna i det nordlige Syria.  FOTO:Firas Faham / Anadolu Agency
BLE BOMBET: Torsdag ble 28 mennesker drept og flere titalls skadet som følge av et bombeangrep på flyktningleiren Kamuna i det nordlige Syria. FOTO:Firas Faham / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble 28 mennesker drept og flere titalls skadet som følge av et bombeangrep på flyktningleiren Kamuna i det nordlige Syria.

En dag etter har både den syriske regjeringen og Russland nektet skyld i angrepet som FN tidligere har omtalt som avskyelig.

Det skriver New York Times som viser til en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

- Ingen fly, russiske eller fra andre stridende parter, var oppe i lufta på det tidspunktet, sier Igor Konashenkov, talsmann for den russiske staten.

Ifølge Konashenkov, så mistenker Russland angrepet på flyktningleiren i provinsen Idlib for å ha vært et resultat av raketter avfyrt av landartilleri.

Russland hevder videre at det trolig er an-Nusra-fronten, en opprørsgruppe med tette bånd til Al-Qaida, som har angrepet Kamuna.

FN-etterforskning Leiren huser rundt 2000 mennesker, hovedsaklig internt fordrevne flyktninger fra områdene rundt storbyene Hama og Aleppo.

- Det er svært usannsynlig at dette dreier seg om en ulykke, sa Zeid Ra?ad al-Hussein, FN's høykommissær for flyktninger, i etterkant av bombingen, ifølge The Guardian.

Han understrekte fredag at FN kommer til å gjennomføre en omfattende etterforskning på bombingen som tok livet av flere barn.

- Vi kommer til å vende hver stein for å finne de som har gjort dette. Dette ser ut til å være en avskyelig og kalkulert forbrytelse mot en svært sårbar gruppe mennesker, sa al-Hussein.

- Kroppsdeler overalt Også det franske utenriksdepartementet og USA har fordømt hendelsen. Talsmann Josh Earnest omtalte bombingen på flyktningsleiren som hjerteskjærende.

- Det finnes ingen unnskyldning for å gjøre dette mot mennesker som allerede har flyktet fra krig, sa Earnest, ifølge The Guardian.

Den britiske avisa omtaler videre journalisten Alaa Fatraoui. Han befant seg i flyktningsleiren kort tid etter at bombene falt.

- Vi vet ennå ikke hvem som står bak, men det var veldig blodig. Kroppsdeler lå overalt. Dette er et angrep på sivile. Det finnes ikke stridende her inne i leiren, uttalte Alaa Fatraoui.

- Krigen har sunket til nye dybder Angrepet på Kamuna kom på et tidspunkt der den syriske regjeringen var i våpenhvile med flere syriske opprørsgrupper.

Avtalen ble natt til lørdag forlenget med ytterligere tre dager, etter å ha opprinnelig gått ut ved midnatt.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og leder for Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG), uttalte likevel at han var bekymret for situasjonen i området.

Egeland mente at krigen hadde sunket til nye dybder.

- Det er en fare for at Aleppo med 300.000 innbyggere kan bli beleiret. Spesielt med tanke på at flyktningleirer og sykehus som vi trodde var trygge, nå er bombet, sa Egeland til NTB fredag.

Hele Norges coronakart