Russland og Tyrkia raser mot britisk spionasje

Russland og Tyrkia krever forklaringer fra Storbritannia etter avsløringer om at deres statsråder og rådgivere ble spionert på og avlyttet under møter i G-20 i London i 2009.

GIGANTISK ANLEGG: Dette overvåkingsanlegget, Menwith Hill-basen, i North Yorkshire i Storbritannia brukes til å innhente informasjon for britiske og amerikanske etterretningsmyndigheter. Foto: Nigel Roddis / Reuters / NTB Scanpix
GIGANTISK ANLEGG: Dette overvåkingsanlegget, Menwith Hill-basen, i North Yorkshire i Storbritannia brukes til å innhente informasjon for britiske og amerikanske etterretningsmyndigheter. Foto: Nigel Roddis / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spioner fra Nasjonalt Sikkerhetskontor (NSA) i USA på post i Storbritannia avlyttet topp-hemmelig kommunikasjon til og fra den daværende russiske presidenten, Dmitrij Medvedev, og hans følge mens de deltok under toppmøtet for G-20 i London. Det fant sted i april 2009.

Britisk etterretning avlyttet den tyrkiske finansminissteren og hans følge på et seinere møte i G-20 samme år. Både Tyrkia og Russland  svarer med harme etter disse avsløringene i avisa The Guardian.

- Kaldkrigsnivå Dette viser et dokument fra NSA, den største etterretningsorganisasjonen i USA, som ble delt med etterretningstjenester i Storbritannia, Australia, Canada og New Zealand. The Guardian har fått dette dokumentet fra varsleren Edward Snowden. NSA mener, ifølge dokumentet, å ha oppdaget «et skifte i måten det russiske lederskapet normalt sender signaler».

«Signalaktiviteten ble funnet å komme fra Russlands ambassade i London og antas å være til støtte for den russiske presidenten», heter det.

- 2009 var det året da Russland og USA skulle «omstarte» forholdet. Samtidig lyttet USAs spioner på Dmitrij Medvedevs telefon-samtaler, sier den russiske senatoren Igor Morosov til nyhetsbyrået RIA-Novosti.

Medvedevs pressetalskvinne, Natalia Timakova, ville ikke uttale seg om avsløringene. Men ikke navngitte russiske talspersoner sier mistilliten mellom USA og Russland har sunket ned til et kaldkrigsnivå mens Vladimir Putin har vært president, etter et kortvarig tøvær under Medvedev som president.

Ambassadør på teppet Samtidig avlyttet britisk etterretning den tyrkiske finansministeren Mehmet Simsek, under et møte for finansministrene i G-20 i september 2009. Femten medlemmer av hans følge ble også avlyttet, skriver The Guardian.

Utenriksdepartementet i Ankara har innkalt den britiske ambassadøren til Tyrkia på teppet for å be om forklaring.

«Påstandene i The Guardia er veldig urovekkende. Hvis disse påstandene er sanne, er det skandaløst for Storbritannia», het det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

CIA-varsleren Edward Snowden sto nylig fram og avslørte hvordan National Security Agency (NSA) i USA driver omfattende overvåking av telefon- og datatrafikken til millioner av amerikanere.