ENIGE: Russlands president Dmitri Medvedev og statsminister Vladimir Putin har blitt enige med den ukrainske statsministeren  Julia Timosjenko om en avtale som sikrer russisk gass til Europa gjennom Ukraina. Foto: Scanpix
ENIGE: Russlands president Dmitri Medvedev og statsminister Vladimir Putin har blitt enige med den ukrainske statsministeren Julia Timosjenko om en avtale som sikrer russisk gass til Europa gjennom Ukraina. Foto: ScanpixVis mer

Russland og Ukraina enige om gassavtale

Gassleveransene til Europa er sikret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministrene Vladimir Putin og Julia Timosjenko er enige om en avtale som åpner for leveranser av russisk gass til Europa gjennom Ukraina.

Etter et maratonmøte som varte langt inn i natt til søndag, sa de to i et felleskommuniké at de mandag skal undertegne avtalen som med øyeblikkelig virkning åpner kranene for den russiske gasseksporten.

Avtalen gjør slutt på den ukelange stansen i gassleveranser som Russland innførte etter at forhandlingene om gasstransporten gjennom Ukraina kollapset.

Må betale markedspris
Avtalen kom i stand etter at Timosjenko reiste til Moskva for nye forhandlinger med russerne lørdag.

Ifølge avtalen skal Ukraina betale europeisk markedspris for sin gass, men med en rabatt på 20 prosent i 2009 dersom Ukraina godtar samme preferansepris som i 2008 på oljetransitten gjennom Ukraina.

Ifølge den gamle avtalen betalte Ukraina 179,50 dollar for 1.000 kubikkmeter gass fra Russland, noe som innebar en betydelig nedsettelse i forhold til prisen på 350 dollar europeiske kunder betalte for gassen.

Fremdeles uklarheter
Putin hadde ingen kommentar til gjelda på 614 millioner dollar som Russland sier at Ukraina har til dem og som var et sentralt punkt i den siste striden som startet 1. januar.

Både Putin og Timosjenko har vært under intenst press fra EU for å løse konflikten som har ført til en stans i gassleveransene til store deler av Øst-Europa og et sterkt redusert omdømme for de to landene som pålitelige energipartnere.

Mens Putin har autoritet til å inngå en avtale, er det fortsatt uklart om Timosjenkos rival hjemme, president Viktor Jusjtsjenko, vil respektere den.

Da Timosjenko i fjor reiste til Moskva for å inngå en avtale om gass med Russland, la Jusjtsjenko ned veto mot avtalen etter at hun var kommet hjem.

(NTB)