STENGER KRANA: Nestsjef i Gazprom, Alexander Medvedev, krever at Ukraina gjør opp gassgjelden på svimlende to milliarder dollar.
STENGER KRANA: Nestsjef i Gazprom, Alexander Medvedev, krever at Ukraina gjør opp gassgjelden på svimlende to milliarder dollar.Vis mer

Russland og Ukraina i ny gasstrid

Russland truer med å stanse leveransene av naturgass - igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland truer med å stanse leveransene av naturgass til Ukraina, hvis ikke regjeringen i Kiev gjør opp for tidligere leveranser. Dermed ligger det an til ny konfrontasjon mellom de to landene.

Det russiske gassmonopolet Gazproms nestsjef Aleksandr Medvedev sa på en pressekonferanse i Moskva torsdag at ukrainerne har frist på seg til årsskiftet. Gazprom advarer allerede nå kunder i EU-området om at leveranser via Ukraina er usikre.

- Hvis gjelden ikke er betalt innen 1. januar, eller vi finner andre løsninger, kan vi ikke undertegne noen ny kontrakt. Vi står da uten lovlig grunnlag for å levere gass til ukrainske kunder, framholdt Medvedev.

Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko sier ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax at Gazprom fikk 800 millioner dollar i delbetaling onsdag, og han lovet at ytterligere 200 millioner snart vil bli overført. Gassgjelden er på over to milliarder dollar eller 13,5 milliarder kroner.

I januar 2006 førte striden mellom Russland og Ukraina om priser på og leveranser av gass til et kortvarig avbrudd i leveransene til flere europeiske land. Prisen på russisk gass ligger på 179,50 dollar per 1.000 kubikkmeter og er etter europeiske forhold lav.

(NTB)