Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland og USA enige om våpenhvile i Syria

Fra lørdag.

ENIGE: Det er ventet en offisiell kunngjøring av våpenhvileavtalen etter at Vladimir Putin og Barack Obama har snakket med hverandre på telefon. FOTO: AFP PHOTO / POOL / KAYHAN OZER / NTB scanpix
ENIGE: Det er ventet en offisiell kunngjøring av våpenhvileavtalen etter at Vladimir Putin og Barack Obama har snakket med hverandre på telefon. FOTO: AFP PHOTO / POOL / KAYHAN OZER / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået AP er Russland og USA enige våpenhvileplan for Syria. Planen skal gjelde fra lørdag.

Det er ikke navngitte amerikanske tjenestemenn som har uttalt seg til nyhetsbyrået. De sier at partene er enige om en «stans i kamphandlingene» fra og med lørdag.

Våpenhvilen omfatter ikke IS, Nusrafronten og den lokale al Qaida-grupperingen.

Venter kunngjøring
Det er ventet en offisiell kunngjøring av våpenhvilen etter at USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin har snakket om saken på telefon.

Al Jazeeras diplomatiske redaktør, James Bays, som befinner seg hos FN i New York, bekrefter at flere høytstående kilder har bekreftet avtalen.

- De må få alle de krigførende partene til å signere avtalen, men de har forhandlet i flere dager om hvordan dette skal fungere, sier Bays.

Partene oppfordres til å signere avtalen på fredag slik at våpenhvilen kan tre i kraft fra midnatt natt til lørdag.

Riad Hijab, en tidligere syrisk statsminister som nå leder den Saudi-støttede syriske opposisjonen, sier til fjernsynskanalen Orient at det er en foreløpig enighet om en midlertidig våpenhvile i Syria, skriver NTB. Opposisjonsgruppen var mandag i Saudi-Arabia for å diskutere våpenhvileplanen til Russland og USA

Søndag fortalte USAs utenriksminister John Kerry at USA og Russland i prinsippet var enige om vilkårene for en våpenhvile.

«Galskap»
At Nusrafronten holdes utenfor frendsforhandlingene er galskap, mener forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute.

Nusrafronten, og dermed også al Qaida, er en del av opposisjonen. Blant annet har de kjempet med islamistalliansen Army of Conquest og med andre grupper som USA, Frankrike, Storbritannia og Jordan støtter.

- Det har blitt gjort masse krumspring det siste halvåret for å prøve å skille ut de såkalt «ekte» al Qaida-medlemmene fra Nusrafronten, de som har en global ideologi. Det er en stor del av Nusrafronten som er syrere som er fullstendig uinteressert i andre land og som bare vil kjempe for Allah, mot Assad. Det at disse syrerne ikke skal få være med i forhandlinger, vil være en stor utfordring for utsikten til en vellykket fredsprosess i Syria, sier hun til Dagbladet.

Saken oppdateres