Russland opphever invasjons-mandat i Ukraina

- Positivt, men skulle aldri vært gitt, sier Børge Brende.

MANDAT TRUKKET TILBAKE:  I dag ble det klart at et stort flertall i det øvre kammeret i Russlands nasjonalforsamling som ventet sa ja til å oppheve loven som åpner for en russisk invasjon i Ukraina.Foto: AP Photo/Ronald Za
MANDAT TRUKKET TILBAKE: I dag ble det klart at et stort flertall i det øvre kammeret i Russlands nasjonalforsamling som ventet sa ja til å oppheve loven som åpner for en russisk invasjon i Ukraina.Foto: AP Photo/Ronald Za Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende mener den russiske loven som åpnet for invasjon av Ukraina aldri skulle vært vedtatt, men sier det er positivt at mandatet er opphevet.

- Det er ingen tvil om at det er positivt at Vladimir Putin nå ønsker å trekke fullmakten som nasjonalforsamlingen ga til å intervenere i Ukraina. Men det at man har gitt en fullmakt til det i utgangspunktet, er oppsiktsvekkende i det 21. århundre, sier Brende (H) til norsk presse i Brussel.

Onsdag ble det klart at et stort flertall i det øvre kammeret i Russlands nasjonalforsamling som ventet sa ja til å oppheve loven som åpner for en russisk invasjon i Ukraina.

- Problemet er at man har litt følelsen av at det er ett skritt fram og to tilbake den ene dagen, og to skritt fram og ett tilbake den andre, mener Brende, som legger til at Russlands bidrag til å minske spenningene i Ukraina er svært viktig.

Én mot Avstemningen i Føderasjonsrådet endte med 153 stemmer for og én mot forslaget om å oppheve det tidligere vedtaket. Utfallet var ventet, siden president Vladimir Putin tirsdag ba nasjonalforsamlingen om å oppheve resolusjonen, som ble vedtatt mens krisen mellom Ukrainas regjering og russiskvennlige separatister øst i landet spisset seg til.

Et parlamentsmedlem sier til nyhetsbyrået Reuters at opphevingen av vedtaket er et forsøk på å bidra til å minske spenningene i Ukraina, men han understreker samtidig at Føderasjonsrådet står klar til å vedta et nytt mandat dersom det blir nødvendig.

Roste Putin Ukrainas president Petro Porosjenko roste Putin for å trekke tilbake mandatet for en russisk militærinvasjon i Ukraina tirsdag.

Ifølge Porosjenko var oppfordringen «det første praktiske skrittet som er tatt for å løse krisen i Øst-Ukraina etter at den russiske presidenten formelt ga sin tilslutning til Ukrainas fredsplan».

Vestlige land har lenge bedt Russland om å iverksette konkrete tiltak for å dempe spenningene i Ukraina. Både USA og EU har truet med å vedta flere sanksjoner mot Russland hvis ikke konfliktnivået blir lavere.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer