- Russland øver på å innta Nord-Norge

Melder amerikansk tankesmie.

TEGNER SCENARIOER:  Vladimir Putins militære styrker har øvd på å innta deler av Norge. Her foran et norsk flagg i forbindelse med sjakk-VM i Sotsji, Russland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TEGNER SCENARIOER: Vladimir Putins militære styrker har øvd på å innta deler av Norge. Her foran et norsk flagg i forbindelse med sjakk-VM i Sotsji, Russland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske tankesmien Center for European Policy Analysis(Cepa) melder at det russiske militæret har øvd på å innta nordlige deler av Norge, samt andre nordiske områder som Åland, Bornholm og Gotland.

Expressen skriver at rapporten dreier seg om sikkerhetssituasjonen i Norden og at Russland skal ha holdt flere militære øvelser den siste tiden.

Cepa, som er kjent som en svært Russland-kritisk organisasjon, oppgir ikke noe konkret tidspunkt eller sted for de omtalte øvelsene.

En del av en større sabelrasling Helge Lurås ved SISA sier til Dagbladet at han oppfatter denne typen øvelser som en del av en større sabelrasling mellom Russland og Nato-landene.

- Den vanlige praksisen ved slike øvelser er at de kaller landeområdene for noe annet for å ikke fremkalle negative diplomatiske reaksjoner fra landene som det øves på å innta, sier Lurås.

Lurås mener at forholdet mellom Nato og Russland nå er svært dårlig, og at Russland selv trolig oppfatter slike øvelser som et svar på Natos egne forberedelser på russisk aggresjon.

Invasjon svært usannsynlig Lurås ser likevel på en eventuell invasjon av Nord-Norge som svært usannsynlig. Han mener at det er viktig å se Norge i en større kontekst, og da særlig som en del av atommakten Nato.

- Det er lite trolig at Russland kommer til å børste støv gamle planer fra den kalde krigen. I nordområdet er nasjonens sikkerhetspolitikk først og fremst defensive der de først og fremst konsentrerer seg om å sikre viktige ubåthavner som Murmansk og Arkangelsk, sier Lurås.

Han mener at både Russland og Nato har et ansvar for å stoppe det han omtaler som en ond sirkel.

- Å ytterligere nøre opp under konflikten er uansvarlig. Problemet er at ingen av Russland og Nato anser seg som ansvarlige for utviklingen og heller legger skylden på den av parten, sier Helge Lurås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer