Russland på bakbeina

Utenriksministeren sier at landet uansett ikke vil godta en FN-resolusjon som vil føre til krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge vært klart at Russland, sammen med Tyskland og Frankrike, har vært svært kritiske til USA og Storbritannias krigsønsker. Landene har en periode hatt samtaler sammen for å finne andre løsninger på krisa.

Men ikke tidligere har Russland gått mot en krig i så sterke ordelag.

- Russland støtter ikke en resolusjon som kan, direkte eller indirekte, føre til en væpnet løsning på Irak-problemet, sier utenriksminister Igor Ivanov ifølge Sky News.

Uttalelsen kommer en dag etter at Russland og Kina i enighet sa at en krig mot Irak både «kan og bør unngås». De ba også om at våpeninspektørene skal få mer tid.

Russland er et av landene som har vetorett i Sikkerhetsrådet, og er det noe George W. Bush frykter så er det at de skal benytte seg av retten.

Frykten er berettiget.

- Dersom det er nødvendig for å opprettholde internasjonal stabilitet, kommer vi selvfølgelig til å benytte oss av vetoretten, sier Ivanov.

Washington og London kjemper nå i motbakke for å få vedtatt en ny resolusjon i Sikkerhetsrådet. Ni av 15 medlemmer må stemme for, og i tillegg må ikke Russland, Frankrike eller Kina legge ned veto.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer