Russland på gangen når Jens klappes inn i NATO

Russland er ikke invitert når Jens Stoltenberg i neste uke presenteres på NATO-toppmøtet i Cardiff.

NOE Å TENKE PÅ: Jens Stoltenberg blir klappet inn son ny NATO sjef i neste uke. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
NOE Å TENKE PÅ: Jens Stoltenberg blir klappet inn son ny NATO sjef i neste uke. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle er der. USAs president Barack Obama, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, og alle stats- og regjeringssjefene fra alle NATO-land. Til og med Ukrainas president Petro Porosjenko er der, for konflikten mellom Russland og Ukraina er toppmøtets selvfølgelige hovedsak.

De skal alle klappe inn Stoltenberg som militæralliansens nye sjef i en spent og kritisk tid for Europa.

Overrasket Russland Men Russland, som har hatt en partnerskapsavtale med NATO siden 1994, og har deltatt som observatør på alle NATOs toppmøter siden NATO-Russland-rådet ble opprettet i 2002, er ikke invitert. Det skriver den russiske avisa Kommersant idag, og siterer kilder i det russiske utenriksdepartementet.

Grunnen er situasjonen i Ukraina, og det NATO oppfatter som Russlands aggresjon og støtte til de pro-russiske opprørerne i Ukraina. NATO-Russland-rådet har vært en viktig institusjon, og bidratt til større åpenhet om sikkerhetspolitikken i Europa.

Ifølge Kommersant er russisk UD overrasket over at landet ikke er invitert. Men det har ikke kommet noen offisielle kommentarer, og utestengelsen av Russland er ennå ikke bekreftet i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Det er på toppmøtet 4. og 5. september Jens Stoltenberg skal presenteres i NATOs aller øverste organ, før han formelt overtar den 1. oktober. Han overtar mens forholdet mellom Russland og NATO er på det kaldeste siden den kalde krigens tid.

Diplomatisk håp? Men det kan være et diplomatisk håp i hengende snøre. Imorgen møtes den russiske og ukrainske presidenten i Minsk i Hviterussland, og det har i flere dager vært kontakt mellom de to presidentadministrasjonene. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er veldig opptatt av å få en slutt på konflikten, og hun skal også være opptatt av at den russiske presidenten, Vladimir Putin, får en avtale som gjør at han ikke taper ansikt overfor den sterkt patriotiske og nasjonalistiske opinionen han har skapt i Russland.

Merkels forslag, som hun skal ha lagt fram for den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i helga, skal blant annet gå ut på at Ukraina gir garantier for at landet ikke søker NATO-medlemskap, og at den russiske annekteringen av Krim-halvøya ikke står i veien for en fredsavtale.

Forslaget har en selvsagt forutsetning i at krigshandlingene i Øst-Ukraina stanser, og at det er ukrainsk suverenitet i fylkene der det pro-russiske opprøret bet seg fast.