Dronning Elizabeths begravelse:

Russland raser: - Blasfemi

Russiske myndigheter kritiserer beslutningen fra Storbritannia om ikke å invitere russiske ledere til dronning Elizabeths begravelse.

PUTIN OG DRONNINGEN: President Vladimir Putin og dronning Elizabeth avbildet sammen i 2003. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB
PUTIN OG DRONNINGEN: President Vladimir Putin og dronning Elizabeth avbildet sammen i 2003. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det britiske forsøket på å bruke en nasjonal tragedie, som har berørt millioner av mennesker over hele verden, til geopolitiske formål for å ta et oppgjør med vårt land, er dypt umoralsk, sier Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

- Det er blasfemisk mot Elizabeth IIs minne, sier hun i en uttalelse torsdag.

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Får ikke være med

Stats- og regjeringssjefer fra en lang rekke land er invitert til begravelsen mandag, deriblant vår egen kong Harald og dronning Sonja. Dronning Elizabeth og kong Harald hadde et nært forhold og var tremenninger.

Torsdag ble det klart at også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skal delta i begravelsen.

Totalt er det rundt 2000 personer som vil delta i dronningens begravelse.

Men Russlands president Vladimir Putin samt lederne for Belarus, Nord-Korea og Myanmar er ikke invitert.

Begraves mandag

Dronningen døde torsdag forrige uke, 96 år gammel. Hun var Storbritannias monark i 70 år. Sønnen Charles har tatt over som konge.

Seremonien finner sted i Westminster Abbey i London førstkommende mandag, og starter klokka 12 norsk tid.

Kisten skal til slutt bringes til Windsor Castle og plasseres i St George's Chapel. Der blir dronning Elizabeth stedt til hvile ved siden av sin mann, prins Philip.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer