I HARDT VÆR: Presidenten på Kypros, Nicos Anastasiades, er tvunget til å innføre skatt på bankinnskudd. Foto: REUTERS/Yiannis Nissiotis.
I HARDT VÆR: Presidenten på Kypros, Nicos Anastasiades, er tvunget til å innføre skatt på bankinnskudd. Foto: REUTERS/Yiannis Nissiotis.Vis mer

Russland raser mot "Kypros-skatten"

Russlands president Vladimir Putin kaller forslaget om å konfiskere 9 , 9 prosent av de store innskuddene i kypriotiske banker for "urettferdig, uprofesjonell og farlig".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kypriotiske parlamentet som skulle stemme over kriseløsningen idag har nettopp bestemt å utsette avstemningen til tirsdag.

Det er Putins talsmann Dmitrij Pskov som refererer den russiske presidentens reaksjon på den kypriotiske krisa, etter et møte mellom Putin og hans økonomiske rådgivere idag.

Uklar situasjon
Euroen er på ny i krise etter at Tyskland og IMF nekter å betale de kypriotiske bankene ut av krisa. For at bankene ikke skal gå konkurs krever i stedet EU og IMF at bankene tar beslag i kundenes innskudd. De med innskudd på med enn 100 000 euro skal ifølge forslaget betale 9, 9 prosent av innskuddene til banken. De med under 100 000 euro, skal ifølge forslaget betale 6, 75 prosent av innskuddene.

Det kypriotiske parlamentet sitter nå i krisemøte. President Nicos Anastasiades støtter forslaget fra IMF og EU. Man hans parti har ikke flertall i nasjonalforsamlingen, og det er ikke gitt at forslaget blir vedtatt. Det var avtalt avstemning idag, men den den er nå utsatt til imorgen.

Etter at kravene fra EU kom i helga har folk på Kypros strømmet til minibankene for å ta ut pengene sine. Minibankene er nå tomme for penger.

Børsene har idag falt over hele Europa, og det er frykt for at krisa kan spre seg til andre euro-land der valutaen er truet, som Italia, Spania, Portugal og Irland.

Hver 5. euro er russisk
Det samlede innskudd i kypriotiske banker på 91,5 milliarder dollar. Russiske statsborgerne skal ha rundt 18 milliarder dollar på konto i Kypros. Det betyr at en femdel av innskuddene i kypriotiske banker er på russiske hender. Kypros har vært et skatteparadis, og analytikere regner med at mye av pengene er svarte.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at en grunn til at den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, ikke ville garantere for de kypriotiske bankene, er at de er mistenkt for å forvalte en stor del svarte penger. Mange av dem er på russiske hender. Fra tysk side ville derfor en redning av de kypriotiske bankene også være en håndrekning til den svarte delen av russisk økonomi. Det sa Merkel nei til.

I det kypriotiske parlamentet ligger det flere forslag på bordet. Et er at de med innskudd over 100 000 euro skal betale 12 prosent av innskuddene, mens de med under 100 000 euro skal slippe med tre prosent.

Russland ga i 2011 et lån på 2, 5 milliard euro til Kypros. Den russiske regjeringen har ennå ikke bestemt seg for om den vil utbetale det som gjenstår av lånet. President Putins reaksjon etterlater imidlertid liten tvil om hva den russiske regjeringen mener om forslaget.