Krigen i Ukraina

Russland raser mot paven

Paven hevder enkelte grupper av minoritetssoldater har oppført seg verre enn andre i invasjonen av Ukraina. Russland raser mot pavens uttalelser.

DE VERSTE: Pave Frans sier at russiske minoritetssoldater har oppført seg verre enn andre soldater i invajonen av Ukraina. Han sier de verste er tsjetsjenere og burjater. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB
DE VERSTE: Pave Frans sier at russiske minoritetssoldater har oppført seg verre enn andre soldater i invajonen av Ukraina. Han sier de verste er tsjetsjenere og burjater. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Paven anklager russiske minoritetssoldater for å oppføre seg verre enn andre soldater i invasjonen av Ukraina, skriver BBC.

- De verste troppene er generelt tsjetsjenere og burjater, sier pave Frans til et amerikansk magasin.

Tsjetsjenia er en republikk som ligger i den nordlige delen av fjellkjeden Kaukasus i Russland og er et av de fattigste områdene i landet. Burjatia er en av Russlands republikker som ligger midt i den sørlige delen av Sibir, ved østkysten av Bajkalsjøen.

I intervju med magasinet, blir pave Frans spurt om hvorfor han tilsynelatende ikke direkte fordømmer Russland og invasjonen av Ukraina.

På det svarer paven at han har blitt informert om hvor grusomme troppene er. Den som invaderer er den russiske staten, legger han til.

Fordømmer Putin

Russland består av mange republikker med distinkte etniske og religiøse grupper. Majoritetsreligionen er ortodoks kristendom.

Paven sier at han har snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj flere ganger på telefon, og kommunisert med Russlands president Vladimir Putin gjennom ambassadøren til Den hellige stol, pavens embete og hans tjenesteapparat.

Som tilsynelatende svar på anklagene om å ikke direkte fordømme president Putin, sier han:

- Noen ganger prøver jeg å ikke spesifisere for ikke å fornærme noen og heller fordømme generelt, selv om det er velkjent hvem jeg fordømmer. Det er ikke nødvendig at jeg setter et navn og etternavn.

Seinere i intervjuet legger paven til at alle kjenner hans holdning til Putin uten å navngi ham.

Paven sier også at han ønsket å markere årsdagen for Holodomor, hungersnøden som rammet Ukraina på 1930-tallet. Det kaller han for et folkemord.

- Dette er ikke lenger russofobi

PERVESJON: Maria Zakharova er talskvinne for det russiske utenriksdepartementet. Hun kritiserer uttalelsene fra paven og sier at dette ikke lenger er russofobi men pervesjon. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
PERVESJON: Maria Zakharova er talskvinne for det russiske utenriksdepartementet. Hun kritiserer uttalelsene fra paven og sier at dette ikke lenger er russofobi men pervesjon. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, kritiserer uttalelsene fra paven, ifølge det statskontrollerte nyhetsbyrået RT.

- Dette er ikke lenger russofobi. Det er en perversjon på et nivå jeg ikke engang kan nevne, sier hun.

På Telegram skriver Zakharova at «vi er én familie med tsjetsjenere, burjater og andre representanter for vårt multinasjonale og multifunksjonelle land».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer