Russland reagerer kraftig på Kallmyrs 8. mai-tale

Presseattachéen ved den russiske ambassaden i Oslo kaller justisminister Jøran Kallmyrs 8. mai-uttalelse «blasfemisk».

REAGERER: Russland reagerer kraftig på sosialisme-uttalelsen fra Norges justisminister, Jøran Kallmyr. Her fra statsminister Erna Solbergs møte med Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov (t.h.) i april. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
REAGERER: Russland reagerer kraftig på sosialisme-uttalelsen fra Norges justisminister, Jøran Kallmyr. Her fra statsminister Erna Solbergs møte med Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov (t.h.) i april. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Under markeringen av frigjøringsdagen på Jørstadmoen 8. mai snakket justisminister Jøran Kallmyr (Frp) om «frihet mot sosialisme». Det skjedde i en passasje der han snakket om opprettelsen av NATO etter den andre verdenskrig.

– NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme. Men også av trusselen fra atombomben. For Norge var det ekstra nært fordi vi hadde bjørnen som vår nabo, sa Kallmyr.

Det har fått det til å koke på den norske venstresiden. Nå reagerer også den russiske ambassaden kraftig på Kallmyrs uttalelser.

- Blasfemiske

- Vi mener slike uttalelser er blasfemiske. Herr Kallmyr fant ingen takknemlige ord til de sovjetiske soldatene som frigjorde Europa og Norge fra nazismen, forvrengte Sovjetunionens rolle, krenket minnet til dem som kjempet mot fascisme uavhengig av deres politiske tilhørighet, skriver presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Timur Chekanov, i en e-post som ble sendt til Dagbladet og andre mottakere natt til lørdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer