Russland reagerer kraftig på Kallmyrs 8. mai-tale

Presseattachéen ved den russiske ambassaden i Oslo kaller justisminister Jøran Kallmyrs 8. mai-uttalelse «blasfemisk».

REAGERER: Russland reagerer kraftig på sosialisme-uttalelsen fra Norges justisminister, Jøran Kallmyr. Her fra statsminister Erna Solbergs møte med Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov (t.h.) i april. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
REAGERER: Russland reagerer kraftig på sosialisme-uttalelsen fra Norges justisminister, Jøran Kallmyr. Her fra statsminister Erna Solbergs møte med Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov (t.h.) i april. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Under markeringen av frigjøringsdagen på Jørstadmoen 8. mai snakket justisminister Jøran Kallmyr (Frp) om «frihet mot sosialisme». Det skjedde i en passasje der han snakket om opprettelsen av NATO etter den andre verdenskrig.

– NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme. Men også av trusselen fra atombomben. For Norge var det ekstra nært fordi vi hadde bjørnen som vår nabo, sa Kallmyr.

Det har fått det til å koke på den norske venstresiden. Nå reagerer også den russiske ambassaden kraftig på Kallmyrs uttalelser.

FÅR KJEFT: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR KJEFT: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Blasfemiske

- Vi mener slike uttalelser er blasfemiske. Herr Kallmyr fant ingen takknemlige ord til de sovjetiske soldatene som frigjorde Europa og Norge fra nazismen, forvrengte Sovjetunionens rolle, krenket minnet til dem som kjempet mot fascisme uavhengig av deres politiske tilhørighet, skriver presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Timur Chekanov, i en e-post som ble sendt til Dagbladet og andre mottakere natt til lørdag.

Han gjør det klart at ordene fra Kallmyr er spesielt sensitive i forkant av markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark 5. oktober 2019. Etter planen skal Russlands utenriksminister Sergej Lavrov delta under markeringen i Kirkenes sammen med kong Harald og statsminister Erna Solberg.

- Vi håper at de kommende arrangementene ikke bare skal bidra til å bevare minnet om de dagene, men også bidrar til å styrke vennskapet mellom landene våre. Våre planer blir ødelagt dersom jubileumsinnholdet skal bestemmes av personer som uttaler slik herr Kallmyr gjorde, skriver Chekanov.

954 sovjetiske soldater

Chekanov påpeker at det var sovjetiske soldater som frigjorde Øst-Finnmark høsten 1944, og at norske sivile myndigheter straks fikk mulighet til å ta over makta.

- 12.678 sovjetiske soldater ble begravet i Norge. 954 av dem ligger på Jørstadmoen - stedet der den norske politikeren talte uten å minnes dem. For oss er minnet om ofrene fra denne krigen hellig, skriver Chekanov.

Samtidig understreker han at Russland deler seieren mot nazismen med vestlige allierte.

Russlands utenriksminister, Lavrov, deltok også på 70-årsmarkeringen i Finnmark sammen med kong Harald, statsminister Erna Solberg og daværende utenriksminister Børge Brende. Også flere russiske veteraner fra Den Røde Armé satt på første rad under arrangmentene, skriver High North News.

- Vi er dypt takknemlig for de sovjetiske styrkenes bidrag til vår frihet. Nord-Norge tilhører de delene av Norge som ble hardest rammet under andre verdenskrig, sa Solberg den gangen i sin tale til veteranene.

- Leit

Før uttalelsene fra russiske myndigheter i natt sa Kallmyr til NRK at han er blitt «misforstått av folk som ikke har hørt talen».

- Det var overhodet ikke min intensjon at noen skulle føle seg såret, og synes det er leit at det som egentlig var hovedsaken, at veteranene skulle hylles, er blitt glemt, sa Kallmyr.

Overfor Dagbladet sier Kallmyr at han er like takknemlig for den innsatsen kommunistiske, sosialistiske og sosialdemokratiske motstandsfolk la ned under krigen, som overfor alle andre motstandsfolk.

- Setningen det refereres til var ikke knyttet til motstandskampen. I den tolv minutter lange talen var jeg innom en historisk beskrivelse av kalde krigen. Det var i settingen de ideologiske motsetningene mellom det frie vesten og det ufrie øst at jeg sa at det var «frihet mot kommunisme og sosialisme», sier Kallmyr.

PRESSET: Siv Jensen sier til pressen at hun mener «jævla sosialister»-uttalelsen er tatt ut av sin sammenheng. Hun beklager hvis noen føler seg støtt av den famøse uttalelsen. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer