Russland refser Norge

Likte dårlig at den tsjetsjenske eksilpolitikeren Akhmed Zakajev ble invitert til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det russiske utenriksdepartementet kommer med flengende kritikk mot Norge etter at den tsjetsjenske utsendingen og separatisten Akhmed Zakajev i to dager var invitert gjest på Stortinget denne uken.

Zakajev, som fungerer som den tsjetsjenske eksillederen Aslan Maskhadovs utsending og talsmann, var invitert av SV.

- Han var her sammen med eksil-utenriksminister Ousman Farsouly og sin sønn. Budskapet de hadde med seg var nettopp at de trenger hjelp for å få seg og russiske myndigheter sammen til dialog. Men så lenge russerne stempler dem som terrorister, låser det seg, sier SVs stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen til Dagbladet.no.

Provokasjon

Zakjev fikk møte utenrikskomiteen - et møte Jacobsen sier var svært verdifult.

Russiske myndigheter var derimot svært misfornøyd, og har tatt saken opp med UD via sin ambassadør i Oslo.

- Sannsynligvis er invitasjonen et resultat av noens ønske om å «balansere» den synlige positive tendensen i forholdet mellom Norge og Russland. Vi oppfatter dette som en provokasjon fra krefter som misliker denne tendensen, opplyste russiske myndigheter i en uttalelse i dag.

- Kamp mot terror

- Vi forventer at norske myndigheter ikke bare soleklart uttrykker sitt standpunkt i den eksisterende situasjon, men også til fulle oppfyller sine forpliktelser som deltagere i koalisjonen mot terror, var budskapet i fra Kreml.

Russland holder fast på at sin snart fem år lange krigskampanje i Tsjetsjenia ikke er en krig, men en kamp mot terror. Myndighetene har flere ganger forsøkt å få Zakajev utlevert. Etter at Danmark i fjor nektet dette, fikk han politisk asyl i Storbritannia, og bor nå i London.

- Var ikke med

- Russiske myndigheter har tatt opp saken med oss, og gjort sine synspunkter kjent. Det ble tatt opp gjennom ambassaden i Oslo, bekrefter UD-rådgiver Cathrine Andersen til Dagbladet.no.

- Vi har lyttet til disse, og også forklart at dette har vært et privat besøk som den norske regjeringen ikke har vært med på, sier hun.

INVITERT: SVs Bjørn Jacobsen var vert da Zakajev gjestet Stortingets utenrikskomite. Han fnyser av refsen fra russiske myndigheter.
SKAPER STRID: Akhmed Zakajevs besøk på stortinget denne uken får russiske myndigheter til å se rødt.
RUINER: Den tsjetsjenske hovedstaden Grozny er knapt en ruin etter fem år med russisk terrorkrig mot tsjetsjenske separatister.