Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland roper folkemord

Russland beskylder det store nabolandet Ukraina for å ha deltatt i folkemord under krigen mellom Russland og Georgia i fjor.

STERKE BESKYLDNINGER: Etterforskere ved Statsadvokatens kontor sier de har bevis for at ukrainske hærsoldater deltok i "folkemord og drap på mange russiske statsborgere. Foto: Scanpix
STERKE BESKYLDNINGER: Etterforskere ved Statsadvokatens kontor sier de har bevis for at ukrainske hærsoldater deltok i "folkemord og drap på mange russiske statsborgere. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er etterforskere ved Statsadvokatens kontor som sier de har «ugjenndrivlige bevis» for at soldater i den ukrainske hæren deltok i «folkemord og drap på mange russiske statsborgere» i krigen i Sør-Ossetia i august i fjor.

Gir rødt kort
Påstanden blir blankt avvist av det ukrainske forsvarsdepartementet. Men den kommer to uker etter at president Dmitrij Medvedev sendte et åpent brev til sin ukrainske kollege, Viktor Justsjenko, der han beskylder Justsjenko for å føre en anti-russisk politikk.

I praksis så sier Medvedev at han ikke vil ha noe med Justsjenko å gjøre, og at han inntil videre ikke vil sende en ny russisk ambassadør til Ukraina, som er Russlands viktigste naboland. Justsjenko påførte statsminister Vladimir Putin sitt største utenrikspolitiske nederlag da han ledet den oransje revolusjonen i Kiev i 2004.

Dette betyr at konflikten mellom Russland og Ukraina er på et nytt lavmål. Konflikter om russisk gass gjennom Ukraina, til EU, formørket forholdet i januar, etter at Russland stengte gassen fordi Ukraina ikke betalte for gassen de tappet. Konflikten førte til protester fra EU, og en usedvanlig kald januar for mange EU-borgere.

Paramilitære enheter

Når det gjelder påstanden om ukrainske deltakelse i den fem dager lange krigen i fjor, så sier statsadvokatens kontor også at det var paramilitære enheter fra den ultranasjonalistiske ukrainske organisasjonen UNA-UNSO som deltok i krigen på georgisk side.

-Soldater fra regulære enheter i den ukrainske forsvaret, og ikke mindre enn 200 medlemmer av UNA-UNSO deltok i Georgias væpnete aggressjon mot Sør-Ossetia, sier Vladimir Markin, talsmann for etterforskerne ved Den russiske statsadvokatens kontor.

Etterforskerne sier de har funnet uniformer, personlige ting, og bilder som tilhører ukrainske nasjonalister i Sør-Ossetia. Sør-Ossetias president Eduard Kokoity sier det er funnet notatbøker med navn på ukrainere som sloss i Sør-Ossetia.

Krigen for et år siden startet da Georgias president Mikhail Saakasjvili prøvde å ta kontroll over Sør-Ossetia i et overraskelsesangrep. Men Russland slo fryktelig tilbake, og anerkjente etter krigen Sør-Ossetia som selvstendig stat, og ikke lenger en del av Georgia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling