Russland roper folkemord

Russland beskylder det store nabolandet Ukraina for å ha deltatt i folkemord under krigen mellom Russland og Georgia i fjor.

STERKE BESKYLDNINGER: Etterforskere ved Statsadvokatens kontor sier de har bevis for at ukrainske hærsoldater deltok i "folkemord og drap på mange russiske statsborgere. Foto: Scanpix
STERKE BESKYLDNINGER: Etterforskere ved Statsadvokatens kontor sier de har bevis for at ukrainske hærsoldater deltok i "folkemord og drap på mange russiske statsborgere. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er etterforskere ved Statsadvokatens kontor som sier de har «ugjenndrivlige bevis» for at soldater i den ukrainske hæren deltok i «folkemord og drap på mange russiske statsborgere» i krigen i Sør-Ossetia i august i fjor.

Gir rødt kortPåstanden blir blankt avvist av det ukrainske forsvarsdepartementet. Men den kommer to uker etter at president Dmitrij Medvedev sendte et åpent brev til sin ukrainske kollege, Viktor Justsjenko, der han beskylder Justsjenko for å føre en anti-russisk politikk.

I praksis så sier Medvedev at han ikke vil ha noe med Justsjenko å gjøre, og at han inntil videre ikke vil sende en ny russisk ambassadør til Ukraina, som er Russlands viktigste naboland. Justsjenko påførte statsminister Vladimir Putin sitt største utenrikspolitiske nederlag da han ledet den oransje revolusjonen i Kiev i 2004.

Dette betyr at konflikten mellom Russland og Ukraina er på et nytt lavmål. Konflikter om russisk gass gjennom Ukraina, til EU, formørket forholdet i januar, etter at Russland stengte gassen fordi Ukraina ikke betalte for gassen de tappet. Konflikten førte til protester fra EU, og en usedvanlig kald januar for mange EU-borgere. Paramilitære enheterNår det gjelder påstanden om ukrainske deltakelse i den fem dager lange krigen i fjor, så sier statsadvokatens kontor også at det var paramilitære enheter fra den ultranasjonalistiske ukrainske organisasjonen UNA-UNSO som deltok i krigen på georgisk side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer