Russland ruster opp i nord

Satellittbilder viser at det russiske militæret ruster opp i Arktis. - Beveger oss der det passer oss, sier Russland.

ØVER: Russiske soldater øvde med skarpe våpen i Arktis i slutten av mars. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet
ØVER: Russiske soldater øvde med skarpe våpen i Arktis i slutten av mars. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Satellittbilder fra selskapet Maxar viser at de siste åra har det russiske militæret rustet kraftig opp i Arktis.

Blant stedene hvor det nå rustes opp er Nordflåtens hovedbase i Severomorsk nord for Murmansk. Det er rundt 20 mil fra den norske grensa.

Bildene viser at de siste fire åra er en rekke baser i nordlige deler av Russland vesentlig utvidet og pusset opp, skriver CNN.

Russland hevder utbyggingen i Arktis er rent økonomisk tiltak, og at det handler om å sikre landets økonomiske interesser.

BRYTER ISEN: Russiske atomubåter bryter isen under en velregissert video fra en militærøvelse vinteren 2021. Video: Russiske forsvarsdepartementet Vis mer

- Pusser opp

Oberstløytnant Thomas Campbell i det amerikanske forsvaret sier til CNN at russerne utvider vesentlig.

- Russland pusser opp flyplasser og radarinstallasjoner fra Sovjet-tida, bygger havner og redningssentre, og bygger opp flåten av atomdrevne- og andre isbrytere, sier Campbell.

REFS: President i USA, Joe Biden, kritiserte Russland på en pressekonferanse torsdag kveld norsk tid. Video: AP Vis mer

- De utvider også nettverket av luft- og kystmissilsystemer, og styrker dermed mulighetene for å nekte andre adgang til nøkkelområder i Arktis, sier han.

Bilder det russiske forsvaret selv har publisert, viser blant annet såkalt «motorisert infanteri» fra Nordflåten trene i Arktis med skarp ammunisjon. Det vil si soldater med kjøretøyer som skyter med ekte våpen, ikke øvelsesvåpen.

- Ingen trussel

Seinest mandag understreker russiske myndigheter at landet ikke utgjør noen trussel til noe annet land. Da var det spørsmål om forflytning av styrker mot den ukrainske grensa.

- Russland utgjør ingen trussel til noe annet land i verden, inkludert Ukraina, sier president Vladimir Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov til det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

- Den russiske hæren beveger seg gjennom russisk territorium som det passer den. Den beveger seg dit den anser det som nødvendig, på den måten den anser det som nødvendig for å sikre stabilitet og sikkerhet, sier Peskov.

BRYTER: En russisk atomubåt bryter gjennom isen 26. mars. Foto: Det russiske forsvaret / AP / NTB
BRYTER: En russisk atomubåt bryter gjennom isen 26. mars. Foto: Det russiske forsvaret / AP / NTB Vis mer

- Radioaktive tsunamier

Blant våpnene som nå utvikles for å fungere i arktiske farvann er det nye russiske «supervåpenet» 2M39 Poseidon. Det er en atomdrevet torpedo utviklet for å kunne gå langs havbunnen for å unngå ulike former for forsvarsverk plassert langs kysten i andre land.

Torpedoen kan, ifølge statlige russiske medier, utstyres med atomstridshoder med flere megatonn effekt.

USAs statssekretær for internasjonal sikkerhet Christopher A. Ford har tidligere sagt til CNN at våpenet er utviklet for å «oversvømme amerikanske kystbyer med radioaktive tsunamier».

- Avskrekke

Sjefen for den norske etterretningstjenesten, viseadmiral Nils Andreas Stensønes, sier til CNN at atomvåpenet er utviklet for å avskrekke.

MEGET MULIG: Etteretningssjef Nils Andreas Stensønes sier det er en reell fare for at land som Russland og Kina kan prøve å påvirke norske valg. Video: NTB Vis mer

- Det er nå i en testfase, men det er et strategisk våpensystem, og det er rettet mot mål, og har påvirkning, langt utenfor regionen hvor de nå tester det, sier han til den amerikanske TV-kanalen.

Som svar på den russiske opptrappingen i Arktis, har blant annet USA stasjonert flere B-1-bombefly og rundt 200 soldater på Ørland flystasjon utenfor Trondheim. Disse flyr regelmessig på tokt i blant annet Barentshavet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer