Russland selger rakettsystem til Iran

Dagen etter at Russland stemte for nye sanksjon mot Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I går vedtok FNs Sikkerhetsråd nye sanksjoner mot Iran, der blant annet salg av våpen til landet er forbudt. Sanksjonene utvidet våpenembargoen mot landet.

- Bindende En avtale fra 2005 om levering av S-300 missiler, en russisk bakke-til-luft-missil, var ventet å bli fryst etter de nye sanksjonene.

- Sikkerhetsrådets vedtak er bindende for alle lan, Russland er ikke noe unntak. Dermed vil kontrakten om å levere S-300-missiler bli fryst, sa en representant for russisk våpenindustri til nyhetsbyrået Interfax.

Nå er det imidlertid andre toner fra Russland. Salget av missilene likevel ikke stanset av de nye sanksjonene.

Israel kan bombe - Resolusjonen omfatter ikke våpen til forsvar mot flyangrep, med unntak av mobile missilsystemer, sier Andrej Nesterenko, talsmann for for Russlands utenriksminister, ifølge Haaretz.

USA og Israel har bedt Russland om å ikke levere missilsystemet. De frykter at Iran skal bruke våpensystemet til å beskytte atomanlegg.

S-300 er et av de mest avanserte bakke-til-luft-systemene i verden. Radaren på våpenet kan følge 100 forskjellige mål samtidig og skyte ned 12 av dem. Rekkevidden er 15 mil og rakettene går opp til en høyde på 27 000 meter.

Israelske militærkilder har tidligere bekreftet at landet er klar til å bombe anleggene, hvis Iran har moderne forsvarssystemer mot dette kan det gjøre en slik operasjon vanskeligere.

AVANSERT: S-300 er et av verdens mest avanserte forsvarssystemer. Nå bekrefter Russland at de vil gjennomføre salget til Iran. Foto: AP
AVANSERT: S-300 er et av verdens mest avanserte forsvarssystemer. Nå bekrefter Russland at de vil gjennomføre salget til Iran. Foto: AP Vis mer