SENDER JAGERFLY:  Vladimir Putins Russland har besluttet å sende jagerfly til Syria, etter samtaler med USA. Her møtes de to statsoverhodene Barack Obama og Vladimir Putin i Normandie i 2014. Foto: NTB Scanpix
SENDER JAGERFLY: Vladimir Putins Russland har besluttet å sende jagerfly til Syria, etter samtaler med USA. Her møtes de to statsoverhodene Barack Obama og Vladimir Putin i Normandie i 2014. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Russland sender jagerfly til Syria

Etter samtaler med USA, ifølge CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland skal sende jagerfly til Syria etter å ha vært i samtaler med USA.

Det melder CNN fredag kveld.

De skriver at USAs forsvarsminister Ashton Carter snakket med sin russiske kollega fredag, og at Russlands militære nærvær i Syria vil styrkes med jagerfly.

I samtalen mellom de to forsvarsministerne, som beskrives som konstruktive, skal de ha blitt enige om å ytterligere diskutere måter å redusere konflikten i Syria, heter det i en pressemelding fra Pentagon, ifølge CNN.

Den siste tiden har Russland økt sitt militære nærvær i Syria, en oppbygging forsvarsministeren Sergej Shoygu beskriver som «defensiv av natur». Fra før har amerikanske jagerfly deltatt i bombetokt mot IS i landet.

CNN påpeker at siden USAs fly allerede opererer i landet, er det viktig at de to landene koordinerer luftangrepene og andre militære operasjoner med hverandre.

På ettermiddagen fredag kom nyheten om at USA og Russland skulle snakke sammen om et militært nærvær i Syria.

- Vårt fokus skal være på å ødelegge Den islamske stat (IS), men også på å finne en politisk løsning i Syria. Vi tror ikke det er mulig på lang sikt så lenge president Bashar al-Assad har makten. Vi vil se på muligheter for å bli enige, sa Kerry under et besøk i London fredag.

- Etter planen Nyheten kom på ingen måte overraskende på midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit, som er seniorrådgiver i ILPI (International Law and policy Institute).

- Dette går helt etter planen, sier Hellestveit til Dagbladet om nyheten om at de to landene, som utad beskriver hverandre med fiende-beskrivelser, nå langt på vei sier at de vil samarbeide militært i Syria, sa hun tidligere fredag.

Hun fortalte videre at Russlands og USAs samarbeidshistorikk i Midtøsten, har i stor grad bestått av suksesser.

- Når Russland og USA bestemmer seg for noe sammen i Midtøsten, har vi mange eksempler på at de har klart å hale i land det de har ønsket å oppnå, sier Hellestveit.

Hun uttalte også at USA og Russland helt åpenbart var i stand til å ta knekken på IS hvis de to store militærmaktene samarbeidet skikkelig.