- Russland sender soldater til Syria

For å verne om egne interesser i landet.

SENDER SOLDATER TIL SYRIA: Ifølge NBC News sender Russland soldater til Syria for å verne egne interesser. Foto: AFP/Scanpix
SENDER SOLDATER TIL SYRIA: Ifølge NBC News sender Russland soldater til Syria for å verne egne interesser. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland har sendt væpnede styrker til Syria for å bevokte landets interesser i landet, melder NBC News.

Ifølge amerikanske militære tjenestemenn skal Kreml ha sendt avgårde et skip med et lite kontigent med soldater som blant annet har i oppdrag å vokte Russlands dypvannshavn og militære base i den syriske byen Tartus.

Militærbasen i byen er en av Russlands viktigste strategiske interesser i landet. Havnebasen gir Russland tilgang til Middelhavet.

Nær alliert Russerne er blant diktator Bashar al-Assads nærmeste allierte, og har en rekke ganger skapt stor frustrasjon i verdenssamfunnet i sine forsøk på å verne om sine venner i Damaskus.

Minst to skip med militært utstyr fra Russland  skal ha blitt fraktet til Syria siden opprøret startet i landet, og leverte i fjor tre ulike missil-systemer.

Russland er klare på at de vil oppfylle eksisterende kontrakter, blant annet luftvernssystemer.

- Økende vold begrenser FN-oppdrag Den norske sjefen for FN-obsvernatørene i landet, generalmajor Robert Mood, fortalte i dag at konflikten har forverret seg den siste tiden.

- De siste 10 dagene har volden intensivert fra begge parter og med tap på begge. Vi opplever også betydelig risiko for våre observatører. Den økende volden begrenser våre muligheter til å obsververe, bekrefte og melde om hva som skjer i landet, i tilleggt til å bistå i lokal dialog i stabilitetsprosjekter, sier Mood.

Utenriksminister Hillary Clintons talskvinne Victoria Nuland har tidligere sagt at USA har diskutert en strategi der Assad ikke er president i Syria.

- Hvis det virkelig ble sagt kan jeg si at det ikke er sant. Slike diskusjoner blir ikke og kan ikke finne sted, for å bestemme for det syriske folk er i strid med vår posisjon. Vi kan ikke involvere oss i å velte regimet, sier Russlands utenriksminister Sergei Lavrov.

USA har også uttrykt bekymring over at Russland har sendt kamphelikoptre til Syria. Russland nekter for å ha gjort noen nye leveringer av militære helikopter, men at de hadde gjort reperasjoner på gamle helikopter under gjeldende kontrakter.