Krigen i Ukraina

Russland sender «Terminatoren»

Russerne skal ha sendt en stridsvogn med totalt ni stridshoder til Ukraina. Overraskende at det ikke har skjedd tidligere, mener norsk ekspert.

SUPERVÅPEN: Den russiske stridsvognen og supervåpenet med kallenavn «Terminatoren» skal ha ankommet Ukraina. Video: Telegram/@vorposte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Krigen i Ukraina har pågått en god stund og nå skal russerne ha tatt i bruk et nytt våpen i det krigsherjede landet.

Det hevder det statlige russiske nyhetsbyrået Ria.

Våpenet det er snakk om er stridsvogna BMPT, som går under kallenavnet «Terminator». Stridsvogna har tidligere blitt brukt under russiske kampoperasjoner i Syria.

Flere varianter

Kallenavnet kommer av det store og komplekse våpensystemet som sitter på stridsvogna.

Våpensystemet skal bestå av to kanoner, fire laserguidede panservernmissiler, to granatkastere og et maskingevær.

Det er ikke kjent hvor mange slike stridsvogner russerne har tilgjengelig, og det er heller ikke kjent hvor mange av disse som skal være sendt til Ukraina.

Ifølge fagnettstedet Military Today skal stridsvogna ha vært produsert siden 2015, før den ble erklært stridsoperativ i 2018. Det har også dukket opp en annen versjon av stridsvogna som går under navnet «Terminator 2». Forskjellen mellom de to variantene skal være at sistnevnte utgave har et nytt, ubemannet våpentårn.

- Spesialbygd

Hovedlærer og sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen, oberstløytnant Palle Ydstebø, forteller til Dagbladet at «Terminator» er en støttevogn som er spesialbygd for å bekjempe infanteri som angriper stridsvognene fra kort hold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer