Krigen i Ukraina

Russland sender «Terminatoren»

Russerne skal ha sendt en stridsvogn med totalt ni stridshoder til Ukraina. Overraskende at det ikke har skjedd tidligere, mener norsk ekspert.

SUPERVÅPEN: Den russiske stridsvognen og supervåpenet med kallenavn «Terminatoren» skal ha ankommet Ukraina. Video: Telegram/@vorposte Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina har pågått en god stund og nå skal russerne ha tatt i bruk et nytt våpen i det krigsherjede landet.

Det hevder det statlige russiske nyhetsbyrået Ria.

Våpenet det er snakk om er stridsvogna BMPT, som går under kallenavnet «Terminator». Stridsvogna har tidligere blitt brukt under russiske kampoperasjoner i Syria.

Flere varianter

Kallenavnet kommer av det store og komplekse våpensystemet som sitter på stridsvogna.

Våpensystemet skal bestå av to kanoner, fire laserguidede panservernmissiler, to granatkastere og et maskingevær.

Det er ikke kjent hvor mange slike stridsvogner russerne har tilgjengelig, og det er heller ikke kjent hvor mange av disse som skal være sendt til Ukraina.

Ifølge fagnettstedet Military Today skal stridsvogna ha vært produsert siden 2015, før den ble erklært stridsoperativ i 2018. Det har også dukket opp en annen versjon av stridsvogna som går under navnet «Terminator 2». Forskjellen mellom de to variantene skal være at sistnevnte utgave har et nytt, ubemannet våpentårn.

VIST FRAM: Her blir «Terminator» vist fram som et av flere kjøretøy på russernes 9. mai-parade i 2018. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
VIST FRAM: Her blir «Terminator» vist fram som et av flere kjøretøy på russernes 9. mai-parade i 2018. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer

- Spesialbygd

Hovedlærer og sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen, oberstløytnant Palle Ydstebø, forteller til Dagbladet at «Terminator» er en støttevogn som er spesialbygd for å bekjempe infanteri som angriper stridsvognene fra kort hold.

- Den er et supplement til vanlige stormpanservogner, som mangler ildkraft og beskyttelse til å håndtere fiendtlig infanteri i uoversiktlig terreng og byer.

Han forteller også at alle våpnene kan for å bekjempe mål i fjellskråninger eller bygninger. Missilene skal ifølge Ydstebø ha en rekkevidde på seks kilometer.

MERKELIG: Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen lurer på hvorfor stridsvognen ikke er blitt tatt i bruk tidligere. Foto: Forsvaret
MERKELIG: Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen lurer på hvorfor stridsvognen ikke er blitt tatt i bruk tidligere. Foto: Forsvaret Vis mer

Overrasket

Oberstløytnanten tror tiltaket betyr at russerne har innsett at stridsvognene deres er sårbare for det ukrainske infanteriet som skal operere i uoversiktlig terreng eller inne i byer.

- Selv om vogna har panserbekjempelseskapasitet med panservernmissilene, så er den altså skreddersydd for å beskytte stridsvogner mot infanteriangrep fra relativt korte hold.

Han stusser også over at denne panservogna ikke er satt inn tidligere i krigen.

- Det er egentlig rart de ikke har satt den inn tidligere, siden de har hatt problemer med ukrainsk infanteri som angriper stridsvogner, og alt annet som ruller, siden krigen startet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer