Russland setter foten ned for FN-mandat til å angripe Syria

Ban Ki-moon er enig med dem om at våpeninspektørene må gjøre seg ferdig først.

VÅPENINSPEKTØRER: Her er eksperter fra FN med gassmasker og prøver fra ett av stedene i Damaskus der det skal ha blitt brukt kjemiske våpen. FNs Syria utsending sa tidligere i dag at de hadde funnet kjemiske spor. Foto: REUTERS/Mohamed Abdullah/NTBScanpix
VÅPENINSPEKTØRER: Her er eksperter fra FN med gassmasker og prøver fra ett av stedene i Damaskus der det skal ha blitt brukt kjemiske våpen. FNs Syria utsending sa tidligere i dag at de hadde funnet kjemiske spor. Foto: REUTERS/Mohamed Abdullah/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia varslet onsdag et resolusjonsutkast som vil åpne for bruk av «nødvendige midler» for å beskytte sivile i Syria.

Alt før utkastet lå på Sikkerhetsrådets bord, gjorde Russland det klart at de ville stemme imot.

Det er for tidlig med en slik resolusjon før FN-inspektørene, som leter etter beviser for bruk av kjemiske våpen i Syria, har lagt fram sin rapport, lød budskapet fra Moskva.

Må avvente FNs generalsekretær Ban Ki-moon deler russernes oppfatning og ber landene som har tatt til orde for militær intervensjon, om å avvente inspektørenes rapport.

- Det er avgjørende at vi får etablert fakta. Et FN-team er på bakken for å gjøre akkurat det. Bare dager etter angrepet har de samlet inn verdifulle prøver og intervjuet ofre og øyenvitner. Teamet trenger tid til å gjøre jobben sin, understreket Ban.

FNs generalsekretær kom samtidig med en klar oppfordring til Sikkerhetsrådet om å komme fram til enighet.

- Syria er i dag den største utfordringen vi står overfor når det gjelder krig og fred. Det organ som verdenssamfunnet har gitt i oppdrag å bevare fred og sikkerhet i verden, kan ikke stå helt utenfor. Rådet må i det minste bli enige om å gjøre noe. Det må være en fredsautoritet, sa Ban under en tale i Haag.

Hevder å ha beviser USA og andre vestlige land hevder å sitte på beviser for at syriske regjeringsstyrker sto bak angrepet, noe president Bashar al-Assads regime benekter.

Syrias viseutenriksminister Faisal Maqdad anklaget onsdag syriske opprørere for å ha brukt saringass og hevdet at landet har overlevert beviser for dette til FN-inspektørene.

- Vi gjentar at det er terrorgruppene som har brukt kjemiske våpen, med hjelp fra USA, Storbritannia og Frankrike. Dette må stanses, sa Maqdad.

Nye undersøkelser FN-inspektørene gjorde onsdag undersøkelser i Ghouta-området i utkanten av Damaskus, der flere hundre mennesker skal ha blitt drept i et gassangrep i forrige uke.

FNs spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, tror at det ble brukt kjemiske våpen, men kan ikke si av hvem.

- Det ser ut til at et slags stoff ble brukt til å drepe mange mennesker. Hundrevis, sa Brahimi på en pressekonferanse i Genève onsdag.

- Folkeretten er klar Brahimi understreket samtidig at et eventuelt militært angrep på Syria må forankres i FN.

- Slik jeg ser det, er folkeretten klar på dette punktet, sa han.

Utenriksminister Espen Barth Eide, som onsdag ettermiddag orienterte Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité, deler dette synet og understreker også viktigheten av et FN-mandat.

- Vi har ganske brutale erfaringer for hvordan det går hvis man ikke gjør det, slo Eide fast tidligere i uka.

(NTB)