Nord-Korea-konflikten

Russland setter foten ned. Vil ikke «kvele» Nord-Korea

Før kritiske vintermåneder.

RUSSLANDS PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
RUSSLANDS PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet/NTB): I går diskuterte Donald J. Trump og Vladimir Putin Nord-Korea.

Nå sier Russlands viseutenriksminister Igor Morgulov at landet ikke støtter nye økonomiske sanksjoner mot Kim Jong-uns regime.

Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax, ifølge Reuters.

Russland mener Nord-Korea nærmer seg grensen for hva landet kan tåle med de sanksjonene som allerede er på plass. Ytterligere sanksjoner kan «kvele det asiatiske landet økonomisk», heter det i uttalelsen.

Japan strammer inn

Russlands erklæring kommer samme dag som Japan iverksatte nye tiltak mot Kim Jong-uns regime. Landet svartelister 19 nordkoreanske individer og firmaer, ifølge BBC.

- Nord-Korea har fyrt av et missil som traff innenfor vår økonomiske sone. De fortsetter også med sine provokasjoner, sa Yoshihide Suga, stabssjef for den japanske regjeringen, om hvorfor Japan trapper opp sine sanksjoner.

RAKETT: Nord-Korea skjøt 29. november opp sin nye rakett, og like etter publiserte de bilder av missilen som visstnok kan nå hele USA. Video: CNN Vis mer

Advarte mot sanksjoner

Tidligere denne uka advarte FN om at de neste månedene kan bli kritiske for kommunistdiktaturets befolkning.

Derfor advarer Zeid Ra'ad Al Hussein mot å innføre ytterligere sanksjoner mot landet.

- Den humanitære hjelpen som FN og andre hjelpeorganisasjoner gir, er bokstavelig talt livsviktig for rundt 13 millioner mennesker. Strengere sanksjoner kan føre til at denne hjelpen ikke gjør noen forskjell, mener FNs høykommissær for menneskerettigheter, ifølge CNN.

Kritisk tidspunkt

Per i dag regner World Food Programme med at 70 prosent av nordkoreanerne ikke er garantert nødvendige næringsstoffer.

Til vinteren kan situasjonen forverre seg.

Dette etter et år der landet har vært hardt presset, blant annet som følge av forsterkede internasjonale sanksjoner, omfattende flom og en påfølgende tørke.

Korrupsjon og feilslått politikk

Samtidig bidrar korrupsjon og et overdimensjonert militærbudsjett til at Nord-Koreas ressurser i liten grad når befolkningen.

Det har gjort livet vanskelig - særlig for dem som ikke bor i hovedstaden Pyongyang.

- Det er svært viktig at det internasjonale samfunnet forsøker å få Nord-Korea til å endre sin politikk, og gi folket mer frihet og økt tilgang til varer og tjenester, sier Zeid Ra'ad Al Hussein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer