Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland sier nei til USA

Vil ikke ha sanksjoner mot Iran uten bevis for atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russland fortsetter å markere ueninghet med USA, når det gjelder Irans omstridte atomprogram, melder AP.

USA krever at Iran stopper sitt anrikningsprogram for uran, og varsler sanksjoner gjennom Sikkerhetsrådet hvis det ikke skjer.


- Vi kan bare snakke om sanksjoner hvis viser seg at det finnes konkrete bevis for at Iran ikke bare er involvert i fredelig kjernefysisk aktivitet, sier Mikhail Kamynin, en talsmann for der russiske utenriksdepartementet, til det russiske nyhetsbyrået ITAR-Tass.

Dermed avviser russiske myndigheter sanksjoner dersom det ikke fremlegges bevis for at Iran er på vei til å utvikle atomvåpen.

Utvider anleggene

Iranske myndigheter kunngjorde 11. april at landets atomteknikere har klart å finne en metode for å anrike uran slik at det kan brukes til energiproduksjon.

- Situasjonen er helt forandret. Vi er en atommakt, sa president Mahmoud Ahmadinejad da.

Sikkerhetsrådet har satt 28. april som frist for Iran for å stoppe atomprogrammet, fordi EU, USA og Israel frykter at regimet i Teheran vil bruke programmet til å utvikle atomvåpen, og ikke bare til energiproduksjon som de selv påstår.

RUSTES OPP: Irans atomanlegg ved Isfahan. Foto: Vahid Salemi/AP
RUSTES OPP: Irans atomanlegg ved Isfahan. Foto: Vahid Salemi/AP Vis mer

Satellittbilder som nylig ble offentliggjort, viser at Iran utvider og forsterker sine atomanlegg i Natanz og Isfahan. I den amerikanske rapporten hvor disse opplysningene kommer fram, konstateres det at det blir vanskeligere å ødelegge et atomanlegg dersom Iran bygger det under jorden.

I Isfahan er det bygget en ny tredje tunnelinngang. Dette tyder, ifølge rapporten, på at det enten er bygget et nytt anlegg under jorda, eller at det eksisterende anlegget er utvidet.

Men det er ikke kjent at det finnes bevis for at Iran er på vei til å utvikle atomvåpen.

Vetomaktene uenige

Russland er en av fem vetomakter i Sikkerhetsrådet. Dersom de ikke støtter sanksjoner, er det umulig å gjennomføre dem i FN-regi. Da vil USA måtte gjennomføre straffetiltak på egenhånd, eller sammen med sine allierte.

- Press og sanksjoner kan ikke alene fjerne verdenssamfunnets bekymring når det gjelder Irans atomprogram, sa Kamynin i dag.

Uttalelsen går i samme retning som gårsdagens avvisning av å stanse det russiske samarbeidet med Iran om byggingen av Bushehr-anlegget, et atomkraftverk i det sørlige Iran.

- En beslutning om å stanse dette samarbeidet kan bare tas av Sikkerhetsrådet. Alle land har rett til å selv å avgjøre med hvem man vil samarbeide. Bushehr-prosjektet er under fullstendig overoppsyn av IAEA, det Internasjonale Atomenergibyrået, hevdet Kamynin i går.

Kinesisk statsbesøk

En av de andre vetomaktene i Sikkerhetsrådet, Kina, har også markert uenighet med USA i Iran-spørsmålet. Iran er en av Kinas viktigste oljeleverandører.

Kinas president Hu Jintao, som er på statsbesøk i USA, hadde torsdag samtaler med USAs president om blant annet Irans atomprogram.

- Vi er ikke enige om alt, men vi er i stand til å diskutere det vi er uenige om på en vennskapelig måte, sa Bush etter samtalene, ifølge CNN.

Han innrømmet at Iran var en av stridstemaene, og at Jintao hadde gitt uttrykk for skepsis når det gjaldt å vedta sanksjoner mot Iran.

- Planlegger krig

I dette nummeret av tidsskriftet The New Yorker, hevder den prisbelønnede journalisten Seymour Hersh at president George W. Bush forbereder et kjernefysisk angrep på Iran.

Tidligere etterretningsoffiserer sier til Hersh at planleggingen er «intens», og at planene «snart er klare til å settes i verk».

Hersh siterer en tidligere ansvarlig ved forsvarsdepartementet, som sier at planene om et militært angrep bygger på overbevisningen om at «en langvarig bombekampanje kommer til å ydmyke de religiøse lederne i så stor grad at massene gjør opprør og kaster prestestyret».

VIL IKKE STANSE ARBEIDER: Russland bidrar til å utvikle Bushehr-kraftverket i Iran.
HADDE SAMTALER MED BUSH: Kinas president Hu Jintao, som er på statsbesøk i USA, vil heller ikke love å støtte sanksjoner.
AVVISER SANKSJONER MOT IRAN: Mikhail Kamynin, talsmann for der russiske utenriksdepartementet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling