Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland sier opp avtale med USA: Truer med å skyte ned fly

Russland hevder de ikke ble advart av USA før nedskytingen av et syrisk kampfly og stanser samarbeidet for å hindre hendelser i luftrommet over Syria.

- BLE IKKE ADVART: Russland hevder de ikke ble advart av USA før nedskytingen av et syrisk kampfly og stanser samarbeidet for å hindre hendelser i luftrommet over Syria. Dette bildet fra 2016 viser et amerikansk jagerfly av typen F/A-18E Super Hornet. Det er tilsvarende fly som søndag skjøt ned et krigsfly tilhørende det syriske regimet. Illustrasjonsfoto: US Navy / NTB Scanpix
- BLE IKKE ADVART: Russland hevder de ikke ble advart av USA før nedskytingen av et syrisk kampfly og stanser samarbeidet for å hindre hendelser i luftrommet over Syria. Dette bildet fra 2016 viser et amerikansk jagerfly av typen F/A-18E Super Hornet. Det er tilsvarende fly som søndag skjøt ned et krigsfly tilhørende det syriske regimet. Illustrasjonsfoto: US Navy / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fly fra de USA-ledede koalisjonsstyrkene vil nå bli betraktet som mål dersom de beveger seg vest for Eufrat, heter det i en uttalelse fra Moskva.

- Ethvert luftfartøy, inkludert fly og droner fra den internasjonale koalisjonen, som blir oppdaget i operasjonsområdene vest for Eufrat, vil bli fulgt av russiske bakkeraketter og jagerfly som legitime mål, heter det i uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet, gjengitt av nyhetsbyrået Tass.

Det russiske forsvarsdepartementet stanser samarbeidsavtalen om å hindre hendelser med øyeblikkelig virkning, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Det skjer etter at USA søndag skjøt ned et syrisk jagerfly av typen Su-22 i Syria. Det ble først meldt om at et syrisk jagerfly hadde styrtet i nærheten av Tabqa før syriske myndigheter kort tid etterpå anklaget den USA-ledede koalisjonen for å ha skutt ned flyet.

USA hevder «kollektivt selvforsvar»

Amerikanske forsvarsmyndigheter bekreftet seinere søndag kveld at de hadde skutt ned flyet, og at det hadde vært kamper mellom Assad-vennlige styrker og amerikanskstøttede styrker like sør for byen Tabqah.

- Koalisjonsstyrkenes kommandosentral benyttet ikke de etablerte kommunikasjonskanalene for å hindre hendelser i syrisk luftrom, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

Pentagon hevder at nedskytingen skjedde «i et kollektivt selvforsvar av styrker fra koalisjonspartnerne». Søndag uttalte de at flere medlemmer av de amerikanskstøttede Syriske demokratiske styrker skadd, da de ble jaget ut av Tabqah av pro-Assad-soldatene.

Fordømmer nedskytingen

Amerikanske myndigheter opplyser at de kontaktet Russland i et forsøk på å få roet konflikten. Likevel skal et syrisk kampfly i etterkant av dette ha bombet de USA-støttede styrkene. Dette blir benektet av syrerne:

- Fly fra den «internasjonale koalisjonen» skjøt mot et av våre jagerfly i Resafa-området sør i Raqqa-provinsen nå i ettermiddag, heter det i meldingen fra syriske myndigheter. De hevder det syriske flyet skal ha vært ute for å angripe IS-mål.

Russland har fordømt nedskytingen og kritiserer USA for å se bort fra folkeretten.

(Dagbladet/NTB)

Hele Norges coronakart