ATOMVÅPEN: Denne propagandavideoen viser Russlands nye «dommedagsdroner». Video: Det russiske forsvarsdepartementet Vis mer

Kilde til russisk nyhetsbyrå:

Russland skal utplassere 16 kjerne­fysiske dommedagsdroner på Kola

Moskvas nye, fryktinngytende atomvåpen skal utplasseres fra to ubåter i Nordflåten. Hver ubåt skal frakte opptil åtte droner.

KIRKENES (The Barents Observer): Det har gått rykter om det nye våpensystemet i noen år. Første gang Barents Observer skrev om de nye, ubemannede undervannstorpedoene som har blitt beskrevet som et «dommedagsvåpen», var i desember 2016.

President Vladimir Putin bekreftet eksistensen av de kjernefysiske dronene for første gang i mars i fjor. Ifølge Putin var dronene i stand til å bevege seg «på ekstremt dypt vann, interkontinentalt, med en hastighet mange ganger større enn både ubåter, de siste modellene torpedoer og alle slags overflatefartøyer, inkludert de raskeste.»

Putin skrøt også av egenskapene til de nye undervannsvåpnene under sin årlige tale om rikets tilstand, der han fortalte at de var «stillegående, høyt manøvrerbare og nesten uten svakheter som kan utnyttes av fienden.»

- Det er rett og slett ingen ting i verden som kan stå imot dem, sa Putin i et stolt, men alvorlig tonefall.

32 droner

I fjor sommer slapp det russiske forsvarsdepartementet en video som viste en ekte slik torpedo. Ifølge Barents Observer var russiske medier raskt ute med å opplyse at våpenet allerede var blitt utprøvd på «prøveområder tilhørende forsvarsdepartementet».

Nå siterer nyhetsbyrået TASS en kilde i det militær-industrielle komplekset som hevder at marinen har planer om å plassere så mange som 32 slike undervannsdroner i kamptjeneste. Halvparten skal utplasseres i Stillehavsflåten, den andre halvparten i Nordflåten.

- Det er antatt at Poseidon (navnet på dronene) vil bli plassert på to ubåter som forventes å bli satt inn som del av Nordflåten, og to som skal slutte seg til Stillehavsflåten. Hver av ubåtene vil frakte opptil åtte slike droner, slik at det totalt vil være 32 Poseidoner i kamptjeneste, sa kilden.

I så fall vil det bli stasjonert 16 atomdrevne droner utstyrt med kjernefysiske stridshoder i Barentsregionen. Hele Russlands europeiske flåte av atomubåter og havbaserte atomvåpen ligger i Kolabukta og langs nordkysten av Kolahalvøya.

I Severodvinsk, senter for all nybygging av russiske atomubåter i Russland, er for tiden to spesialkonstruerte ubåter under bygging. Begge antas å være ment å skulle frakte de nye gigantdronene. «Khabarovsk» er en ny, 120 meter lang ubåt, mens «Belgorod» er en nybygd ubåt i Oscar-II-klassen.

Det er fortsatt noe uklart hvordan det nye våpensystemet er ment å fungere. Enten vil Poseidon-dronene bli plassert på undersjøiske installasjoner av de to navngitte fartøyene, der de vil være klare til å avfyres i tilfelle krigsalarm. Alternativt vil Poseidon-dronene bli avfyrt direkte fra ubåtene.

Superrask

Hver Poseidon vil være i stand til å bære et stridshode på opptil to megatonn. I Putins animasjonsvideo ser vi hvordan en slik drone angriper en gruppe fiendtlige hangarskip. De kan også brukes til å ødelegge havneinstallasjoner i byer.

Dronene er drevet av en mini-atomreaktor, noe som gir dem nær ubegrenset radius og en fart som skal være på 200 km/t.

Det har tidligere blitt skrevet at Poseidon-dronene kan dykke og bevege seg ned på dyp på mer enn en kilometer. Til sammenlikning kan de fleste ubåter bare dykke ned til maksimalt 4-600 meter.

Det russiske forsvarsdepartementets avdeling for dyphavsforskning (kjent under kallenavnet GUGI) har en egen base for flåten av spesialatomubåter i Olenjabukta, omtrent 100 kilometer øst for grensen til Norge.