NÅ KAN HUN SNART HVILE LITT: En eldre kvinne hugger ved i snøen i bulgarske Sofia. Bulgaria er hardt rammet av gasstriden mellom Russland og Ukraina. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
NÅ KAN HUN SNART HVILE LITT: En eldre kvinne hugger ved i snøen i bulgarske Sofia. Bulgaria er hardt rammet av gasstriden mellom Russland og Ukraina. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFFVis mer

Russland skrur på gassen til Europa

Frosne europeere kan glede seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter dager med intens møtevirksomhet vil Russland igjen forsyne frosne europeere med gass gjennom Ukraina. Norge skal bidra til at det skjer.

EU-kommisjonen bekreftet fredag at en avtale med Ukraina og Russland var på plass etter at Kommisjonens president José Manuel Barroso hadde snakket med den ukrainske presidenten Viktor Jusjtsjenko i morgentimene.

Senere på dagen bekreftet det russiske gassmonopolet Gazprom at selskapet hadde en muntlig enighet med sin ukrainske motpart Naftogaz om å gjenoppta leveringen, som ble stanset tirsdag.

Vil ta tid

På grunn av tekniske forhold vil det ta noe tid før gassen igjen når fram til de rundt 17 europeiske landene som er rammet av den russiske leveringssvikten.

Ifølge Gazprom vil det bare drøye én dag, men EU-kommisjonen mener det ta minst tre dager før leveransene er tilbake på normalt nivå.

Nøkkelen til en løsning er at det utplasseres internasjonale inspektører ved rørledningen som skal sørge for at transitten går korrekt for seg. Da Ukraina gikk med på at også russiske observatører skulle få delta, falt brikkene på plass.

Gazprom understreker imidlertid at gassen først ville skrus på igjen når avtalen foreligger skriftlig.

Norge bidrar

Også Norge skal delta med gasseksperter blant kontrollørene.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk forespørselen da han møtte den sittende EU-formannen, den tsjekkiske statsministeren Mirek Topolánek, i Praha fredag.

- Jeg er glad for at Norge kan bidra til å skape stabile og forutsigbare gassleveranser til Europa. Vi kan bidra med uavhengige eksperter som har stor kunnskap og erfaring, og kan spille en nøkkelrolle i disputten mellom Russland og Ukraina, sier Stoltenberg.

Det norske personellet vil være på plass i Ukraina «om få dager».

Samtidig ankom de første EU-inspektørene Kiev allerede fredag.

Gazprom stanset gassen til EU fordi russerne mente ukrainerne stjal gassen. Russland og Ukraina har de siste ukene kranglet om hvor mye Ukraina skal betale for gassen som leveres til landet, noe som førte til at Gazprom stanset leveringen 1. januar. Tirsdag ble også gassen som transporteres gjennom Ukraina til EU stanset, ettersom russerne mente ukrainerne urettmessig forsynte seg av den.

Fortsatt er priskrangelen mellom de to landene uløst.

Serbia takker EU

Russland står for en firedel av EUs gassimport og hele 80 prosent av den russiske gassen går gjennom Ukraina. Bortfallet av gassen har skapt store problemer for flere EU-land og land på Balkan, som har måttet rasjonere ut forsyninger fra sine reserver.

En uvanlig langvarig kuldeperiode over hele kontinentet har forverret situasjonen ytterligere, ettersom gassforbruket dermed har vært på topp.

I Serbia slo den EU-vennlige presidenten Boris Tadic politisk mynt på situasjonen da EU-landene Ungarn, Østerrike og Tyskland kanaliserte gass fra sine reserver til Serbia. Det skjedde etter at rundt én million mennesker ifølge serbisk presse sto uten oppvarming torsdag.

- Dette er bevis for at Europa står oss nærmere enn det kalde Moskva, het det i en kommentar fra Tadic, som på det varmeste takket for EU-hjelpen.

Får følger

Gasskonflikten har nok en gang ført spørsmålet om energisikkerhet til topps på EUs dagsorden. Helt siden år 2000 har Unionen forsøkt å finne fram til alternativer til den russiske gassen, uten å lykkes.

Den aktuelle konflikten har dessuten vist at EU ikke har tilstrekkelig infrastruktur på plass for å kunne fordele gassreserver effektivt mellom medlemslandene i en krisesituasjon.

EUs energiministre møtes i Brussel mandag til et ekstraordinært møte om saken. (NTB)