Krigen i Ukraina

Russland skylder på egne soldater

Russland skylder på uautorisert mobilbruk blant egne soldater etter det dødelige angrepet i Makijivka, og øker samtidig sitt tall på døde soldater.

ANGREP: Et skolebygg som huset russiske soldater ble angrepet nyttårsaften. 89 russiske soldater skal ha mistet livet. Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/NTB
ANGREP: Et skolebygg som huset russiske soldater ble angrepet nyttårsaften. 89 russiske soldater skal ha mistet livet. Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På nyttårsaften ble en skolebygning i den russisk-okkuperte byen Makijivka i Donetsk fylke rammet av et ukrainsk luftangrep.

Russlands forsvarsdepartement hevder nå at 89 soldater døde i angrepet på en skole i Makijivka i Donetsk fylke.

Tidligere har Russland innrømmet at 63 soldater døde, som i seg selv er en svært sjelden innrømmelse av tap fra russisk side.

Russiske myndigheter skylder på uautorisert bruk av mobiltelefoner av sine egne soldater som årsak for angrepet. De hevder dette har tillatt ukrainerne å finne ut hvor de befant seg.

MAKIIVKA: Bare minutter inn i det nye året gikk Ukraina til angrep på en skole i den russisk-okkuperte byen Makiivka i Donetsk-regionen. Russiske soldater skal ha oppholdt seg inne på skolen over lengre tid, og ifølge ukrainske myndigheter skal over 400 russiske soldater ha blitt drept i angrepet. Video: Nexta Vis mer

Fra ukrainsk hold hevdes det at 400 soldater er drept og 300 er skadet.

I uttalelsen fra russiske myndigheter heter det at de undersøker omstendighetene rundt angrepet, og at tjenestepersonene som er ansvarlige for tragedien vil måtte stå til ansvar.

Også en rekke russiske militærbloggere, som i etterkant har krevd hoderulling for de ansvarlige i militæret, hevder drapstallene er på flere hundre.

De kritiserer sterkt at så mange soldater var konsentrert på ett sted, innenfor radiusen til ukrainernes amerikanskproduserte HIMARS-missiler.

Den profilerte militærbloggeren Igor Girkin, som selv har vært øverstkommanderende i hæren til de prorussiske selvstyremyndighetene i okkuperte Donetsk, går i en melding på Telegram ut med langt høyere dødstall enn det russiske myndigheter gjør.

- Med tanke på antall ofre er det fremdeles ingen endelige tall, siden flere fremdeles er oppgitt som savnet (fremdeles under ruinene). Men antallet døde og skadde er flere hundre, skriver han i meldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer