Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland skylder på piloter etter fatal flystyrt

Russiske etterforskere la torsdag fram den endelige sikkerhetsrapporten som gir pilotene skylden for Tatarstan-styrten hvor 50 mennesker døde.

OMKOM: Den britiske moren Donna Bull var blant de 50 omkomne i flystyrten i Russland i 2013. Foto: Shutterstock editorial / Rex / NTB scanpix
OMKOM: Den britiske moren Donna Bull var blant de 50 omkomne i flystyrten i Russland i 2013. Foto: Shutterstock editorial / Rex / NTB scanpix Vis mer

Det var 17. november 2013 at et Tatarstan Airlines-fly med 50 personer om bord, 44 passasjerer og seks ansatte, tok av fra flyplassen Domodedovo i Moskva. Det krasjlandet kort tid seinere, da det skulle lande i byen Kazan, omtrent 70 mil øst for hovedstaden.

Samtlige om bord omkom i den fatale flystyrten.

Torsdag la russiske etterforskere fram den endelige sikkerhetsrapporten som gir pilotene skylden for at de mange menneskelivene gikk tapt.

Det skriver Reuters.

Britisk mor omkom

Boeing 737-500-flyet forsøkte å lande på flyplassen i Kazan flere ganger, før det styrtet i bakken. Det tok så fyr, som igjen førte til at drivstofftankene eksploderte.

Brannene ble først slukket etter en times tid.

Blant de omkomne, var sønnen til presidenten for delrepublikken Tatarstan, den regionale sjefen for det russiske sikkerhetspolitiet FSB, samt to utlendinger – en britisk mor og en ukrainer.

STYRTET I DØDEN: Fire personer mistet livet da et privatfly styrtet midt i et nabolag i Yorba Linda. Video. AP Vis mer

- Forfalskede dokumenter

I den endelige sikkerhetsrapporten lagt fram torsdag, fastslås det at flyets øverstbefalende, Rustem Salikhov, ikke hadde tilstrekkelig pilotferdigheter, og gjorde en rekke feil i lag med medpilot Viktor Gutsul.

Salikhov skal ha skaffet seg pilotsertifikatet sitt ved hjelp av forfalskede dokumenter, ifølge rapporten.

- Salikhov, uten grunnleggende kunnskap, ferdigheter eller erfaring, gjennomføre passasjerflyginger som pilot, heter det i rapporten, gjengitt av Reuters.

Tok ut tiltale og siktelse

De russiske etterforskerne opplyser videre at de tok ut tiltale mot daværende visedirektør i det aktuelle flyselskapet Tatarstan Airlines i 2009 – for å ha sendt dokumenter som inneholdt falske opplysninger.

Den daværende regionale sjefen for det russiske myndighetsorganet Rosaviatsiya, som er ansvarlig for å føre tilsyn med den sivile luftfarsindustrien i Russland, ble også siktet for uaktsomhet.

Flyselskapet Tatarstan Airlines har i seinere tid blitt oppløst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media