Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland slår tilbake mot PST

- Noen gjør alt de kan for å presse oss tilbake til tiden med «kald krig».

UTSENDING: Vladimir Putins utsending til Norge tar et oppgjør med PSTs trusselvurdering, der Russland anklages for agressiv etteretning mot Norge. Foto: AP
UTSENDING: Vladimir Putins utsending til Norge tar et oppgjør med PSTs trusselvurdering, der Russland anklages for agressiv etteretning mot Norge. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske ambassaden i Oslo er skuffet og forferdet over anklagene PST kom med da de i går la fram sin trusselvurdering.

- Vi ser en omfattende og aggressiv etterretning fra andre land, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland og pekte på Russland som det landet som har størst potensiale til å skade norske interesser.

Hun viste til at landet driver en kontinuerlig kartlegging av norske forsvars- og beredskaps- og sikkerhetskapasiteteter.

Alarmerende De sterke ordene fra Bjørnland provoserte den russiske ambassaden i Oslo. 

- Vi er veldig skuffet over rapporten til sikkerhetspolitiet. Der serverer de nye porsjoner grunnløse påstander om at de russiske sikkerhetstjenestene driver aktiv etterretning i Norge. Dette er ikke annet en nok et forsøk på å demonisere Russland på tross av det tradisjonelt gode samarbeidet og naboskapet mellom landene, skriver ambassaden i et innlegg på Facebook.

De viser til paradokset i at PST kommer med disse påstandene samtidig som den norske regjeringen stadig understreker viktigheten av god kontakt mellom landene for å løse flere vanskelige saker, blant dem flyktningestrømmen og kampen mot global terror.

- Alarmerende, skriver ambassaden.

- Dessverre får vi inntrykk av at noen absolutt ikke er interessert i normalisering av forholdet og gjør alt de kan for å presse oss tilbake til tiden med «kald krig».

Kartlegger PST avviser at de har noen agenda om ta forholdet mellom Russland og Norge tilbake til «kald krig»-nivå.

- Vi har ingen intensjon om å presse noen tilbake til en kald krig. Hensikten med å orientere på denne måten er å bevisstgjøre norske aktører slik at det er lettere å beskytte seg mot denne aktiviteten, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Ved fremleggelsen sa Bjørnland at Russland kartlegger norske beredskaps- og sikkerhetskapasiteter.

- Etterretningstjenester vil bruke alle virkemidler som er tilgjengelige. Dette inkluderer å oppfordre, presse eller true egne borgere som har tilgang til norsk sensitiv informasjon til å samarbeide. Et annet virkemiddel vil være digital spionasje og nettverksoperasjoner, skriver PST i sin trusselvurdering.

Hun sier digital spionasje bedrives i stort omfang mot norske interesser allerede. Hun sier norske bedrifter og utdanningsinstitusjoner vil være mål for ulovlig aktivitet.

AMBASSADE: PST mener Russlands ambassade driver aggressiv spionasje mot Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
AMBASSADE: PST mener Russlands ambassade driver aggressiv spionasje mot Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer