UTSENDING: Vladimir Putins utsending til Norge tar et oppgjør med PSTs trusselvurdering, der Russland anklages for agressiv etteretning mot Norge. Foto: AP
UTSENDING: Vladimir Putins utsending til Norge tar et oppgjør med PSTs trusselvurdering, der Russland anklages for agressiv etteretning mot Norge. Foto: APVis mer

Russland slår tilbake mot PST

- Noen gjør alt de kan for å presse oss tilbake til tiden med «kald krig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske ambassaden i Oslo er skuffet og forferdet over anklagene PST kom med da de i går la fram sin trusselvurdering.

- Vi ser en omfattende og aggressiv etterretning fra andre land, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland og pekte på Russland som det landet som har størst potensiale til å skade norske interesser.

Hun viste til at landet driver en kontinuerlig kartlegging av norske forsvars- og beredskaps- og sikkerhetskapasiteteter.

Alarmerende De sterke ordene fra Bjørnland provoserte den russiske ambassaden i Oslo. 

- Vi er veldig skuffet over rapporten til sikkerhetspolitiet. Der serverer de nye porsjoner grunnløse påstander om at de russiske sikkerhetstjenestene driver aktiv etterretning i Norge. Dette er ikke annet en nok et forsøk på å demonisere Russland på tross av det tradisjonelt gode samarbeidet og naboskapet mellom landene, skriver ambassaden i et innlegg på Facebook.

De viser til paradokset i at PST kommer med disse påstandene samtidig som den norske regjeringen stadig understreker viktigheten av god kontakt mellom landene for å løse flere vanskelige saker, blant dem flyktningestrømmen og kampen mot global terror.

- Alarmerende, skriver ambassaden.

- Dessverre får vi inntrykk av at noen absolutt ikke er interessert i normalisering av forholdet og gjør alt de kan for å presse oss tilbake til tiden med «kald krig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kartlegger PST avviser at de har noen agenda om ta forholdet mellom Russland og Norge tilbake til «kald krig»-nivå.

- Vi har ingen intensjon om å presse noen tilbake til en kald krig. Hensikten med å orientere på denne måten er å bevisstgjøre norske aktører slik at det er lettere å beskytte seg mot denne aktiviteten, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Ved fremleggelsen sa Bjørnland at Russland kartlegger norske beredskaps- og sikkerhetskapasiteter.

- Etterretningstjenester vil bruke alle virkemidler som er tilgjengelige. Dette inkluderer å oppfordre, presse eller true egne borgere som har tilgang til norsk sensitiv informasjon til å samarbeide. Et annet virkemiddel vil være digital spionasje og nettverksoperasjoner, skriver PST i sin trusselvurdering.

Hun sier digital spionasje bedrives i stort omfang mot norske interesser allerede. Hun sier norske bedrifter og utdanningsinstitusjoner vil være mål for ulovlig aktivitet.

AMBASSADE: PST mener Russlands ambassade driver aggressiv spionasje mot Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
AMBASSADE: PST mener Russlands ambassade driver aggressiv spionasje mot Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer