Russland sørger over ofrene

Mens russerne sørget over ofrene som ikke slapp levende fra gisseldramaet i Moskva, sverget president Vladimir Putin å svare på terrortrusler med tilsvarende midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Russland vil aldri inngå avtaler med terrorister, og vil ikke gi etter for bakvaskelser, sa Putin. Dersom noen truer Russland med masseødeleggelsesvåpen vil Russland svare med jevnbyrdige midler «overalt hvor terroristene og deres organisasjoner befinner seg», lovet han.

I dag var det offisiell sørgedag i Russland. Flaggene vaiet på halv stang, underholdningsarrangementer ble avlyst og skolebarna holdt et minutts stillhet til minne om de 117 gislene som døde i gisselaksjonen og den påfølgende redningsaksjonen i Dubrovka-teateret.

Forbipasserende la ned blomster og tente lys utenfor teaterbygningen i Dubrovka-teateret.Samtidig slapp de første overlevende ut fra sykehusene.

Moskovitten Nikholak Zhizhen ble omfavnet av sine foreldre da han fikk forlate sykehuset.

- Han lever, han lever, jublet faren.

Bursdagsfeiring

Tidligere på dagen hadde frustrerte og utslitte pårørende samlet seg utenfor sykehusportene i et desperat forsøk på å få høre nytt om sine kjære. Lidia Jasjtsjunin sier at hun ikke kommer gjennom på telefon for å få informasjon om sønnen og svigerdatteren. Jurij, 29, hadde tatt med seg kona på den populære musikalen i Dubrovka-teateret for å feire fødselsdagen hennes og havnet dermed midt i gisseldramaet.

- Vi vet at Jurij har feber og at hjerteundersøkelsene ikke var bra. Utenom det vet vi ingenting, sa Jasjtsjunin, som i ettermiddag fortsatt ikke hadde fått vite noe mer.

Overlevende fortalte at de ikke har fått noen ubehagelige bieffekter av den ukjente gassen som ble pumpet inn i teatersalen for å slå ut gisseltakerne.

- Da gassen ble pumpet inn mistet jeg følelsen i kroppen. Jeg følte meg rar, men så skjønte jeg hva det var og at de var i ferd med å storme teateret. Så jeg la meg på gulvet og forsøkte å ikke puste, forteller den 17-årige danseren Andrej Naumov. -Jeg husker ikke mer etter det, men føler meg fin nå, legger han til. Ifølge Naumov ble gislene ikke dårlig behandling av gisseltakerne.

- De var ikke uhøflige, bare aggressive, kvinnene mer enn mennene, sier han.

Manglende informasjon

Ifølge nyhetsbyrået Interfax hadde 240 blitt skrevet ut av sykehusene i Moskva mandag ettermiddag. Over 400 fikk fortsatt behandling.

Myndighetene har nektet å oppgi hva slags gass som ble brukt i aksjonen. En lege uttrykte frustrasjon over den manglende informasjonen.

- Dersom vi bare hadde visst på forhånd. Dersom vi hadde visst at vi ville få inn mange som hadde mistet bevisstheten eller med hjertefeil, kunne ting vært annerledes, sa legen til Nezavisimaja Gazeta. Han sier at de som døde var blitt kvalt av sitt eget oppkast eller av at tungen blokkerte svelget, eller de døde av hjertestans.

Myndighetene i Moskva lovet at alle familiene til de 117 døde vil få utbetalt 100.000 rubler, nesten 24.000 kroner, hver mens de skadde vil få halvparten.

De 50 gisseltakerne som ble drept vil bli gravlagt i hemmelighet, og familiene vil ikke få vite hvor gravene er med det første, sier en kilde i den russiske sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået Interfax.

Tre tsjetsjenere ble i dag arrestert av russisk politi, som undersøker om de har forbindelser til gisselaksjonen. En av dem skal ha vært i besittelse av eksplosiver og en detaljert oversikt en av Moskvas hovedjernbanestasjoner.

(NTB)

<B>SAVN: Mange kunne i dag endelig omfavne sine kjære som overlevde gisselaksjonen i Moskva. Flere hundre av de tidligere gislene slapp ut av sykehusene i dag, mens andre fortsatt ventet på nytt om sine slektninger.