- Russland stanser flyktninger på vei til Norge

Stanser flyktninger uten Schengen-visa på vei til Norge, ifølge den uavhengige nyhetssiden Bloger 51.

GRENSE: Den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland, har kommet i verdens søkelys etter voldsom oppgang i antall asylsøkere som kommer fra Russland og inn til Norge.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRENSE: Den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland, har kommet i verdens søkelys etter voldsom oppgang i antall asylsøkere som kommer fra Russland og inn til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyktningene stanses av russiske FSB-vakter ved kontrollposten Titovka, om lag 10 mil fra norskegrensa, melder The Independent Barents Observer, som siterer den Murmansk-baserte nettsiden Bloger 51.

- Det er ukjent for meg om det skjer, hvorfor det skjer eller hvordan det skjer, sier operasjonsleder i Øst-Finnmark politidistrikt Henning Robertsen til Dagbladet.

- Stengt i to dager Ifølge tjenestemenn i Murmansk har kontrollposten i to dager vært stengt for flyktninger uten Schengen-visa, skriver nettsiden.

Verken justisdepartementet, utenriksdepartementet eller den russiske ambassaden i Oslo har så langt kunnet bekrefte overfor Dagbladet at opplysningene stemmer.

- Dette er ikke noe russiske myndigheter har varslet oss om, sier pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i utenriksdepartementet til Dagbladet.

Onsdag kom det 116 asylsøkere til Storskog grensekontrollsted ved Kirkenes, det meste på én enkelt dag noen gang. Jevnt over har det kommet flere asylsøkere til Finnmark enn til grensestasjonene i Østfold - der busser stoppes på Svinesund og tog stanses ved Kornsjø.

Hittil i år har over 2000 asylsøkere krysset grensen fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark. Fram til september i år var det bare kommet 35 fra Russland til Finland.

Ny instruks Justisminister Anders Anundsen sendte forrige uke en instruks til UDI om at personer som har hatt lovlig opphold til Russland, kan sendes tilbake dit dersom de kommer til Norge.

- Utlendingsloven åpner for at en asylsøknad kan nektes tatt til behandling dersom søkeren allerede har eller kan få beskyttelse i et annet land vedkommende har hatt opphold i, skriver justisdepartementet i ei pressemelding.

Mange av dem som nå søker asyl ved Storskog grensekontrollsted har sterk tilknytning til Russland gjennom dobbelt statsborgerskap, oppholdstillatelse eller visum», skriver justisdepartementet.

De mener at returavtalen mellom Norge og Russland fra 2007 gjør at Norge kan be Russland ta asylsøkere tilbake dersom de har hatt lovlig opphold i Russland.

- Norge har dessuten siden 2007 hatt en returavtale med Russland. Det er grunn til å tro at avtalen vil få økt betydning framover, sier Anundsen i ei pressemelding.

UD i møte I forrige uke holdt norske og russiske myndigheter et møte på embetsnivå, der spørsmålet om hvorfor så mange asylsøkere kommer over Storskog, ble tatt opp, skriver NTB.

Ifølge Utenriksdepartementet belyste møtet viktige spørsmål, men uten at det ga uttømmende svar.

- Vi vil fortsette kontakten med russiske myndigheter for å få gode svar på hvorfor det kommer så mange asylsøkere over Storskog, uttalte pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i UD til NTB.

Dagbladet/NTB

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram