BRÅSTOPP: Gazproms hovedkvarter i Moskva. Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV
BRÅSTOPP: Gazproms hovedkvarter i Moskva. Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOVVis mer

Russland stanser gassforsyningen til Ukraina

Stanses torsdag, sier direktøren i Gazprom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og Ukraina er ikke blitt enige om en ny gassavtale, og Moskva kutter forsyningene til Ukraina torsdag, opplyser direktøren i russiske Gazprom.

- Fra og med klokken 10 1. januar vil Gazprom stanse 100 prosent av leveransen av gass til Ukraina, sier administrerende direktør Aleksej Miller i det russiske selskapet Gazprom.

- Ansvaret ligger fullt og helt på ukrainsk side.

Russland har lenge truet med å stanse gassleveransene til Ukraina dersom ikke Kiev inngår en ny kontrakt med russerne og betaler en gjeld på 2 milliarder dollar.

Onsdag kveld brøt forhandlingene sammen, og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko hadde avvist russernes tilbud om gass til 250 dollar per 1.000 kubikkmeter.

Anklager om tapping
Gazprom anklager ukrainske Naftogaz for å planlegge å tappe av Russlands gassleveranser til Europa når ukrainernes forsyning fra Russland stanses. Men Ukrainas statsminister Julia Timosjenko forsikrer at leveranene til Europa skal gå som vanlig.

- Timosjenko har forsikret EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso om at leveransen av gass til kunder i Europa ikke skal forstyrres, heter det i en uttalelse fra Kommisjonen.

Naftogaz garanterer også at leveransene til Europa skal gå som normalt.

Prishopp

Da Russland kuttet gassleveransene til Ukraina i 2006, tappet ukrainerne gass fra ledningene som frakter gass fra Russland til Vest-Europa. Dette førte til et prishopp på gass, og Putin sendte onsdag en advarsel om «alvorlige konsekvenser» til Kiev.

- Dersom våre partnere sier at de ikke kommer til å innfri betingelsene i kontrakten vi har undertegnet, betyr det at de vil annullere den. Og det vil være en helt annen historie med alvorlige konsekvenser, sa statsminister Vladimir Putin i en TV-sendt samtale med president Dmitrij Medvedev.

Leveranse

80 prosent av de russiske gassleveransene til Europa går via Ukraina. Ved en stans eller forstyrrelse i gassleveransene til Ukraina fra Russland, kan også leveransene til Europa bli sterkt begrenset.

- Dette setter oss i en situasjon der forsyningene til Vest-Europa står i fare, understreket president Medvedev.

NTB