Russland stanser import av norske produkter

Frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter.

IMPORTFORBUD: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og president Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin
IMPORTFORBUD: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og president Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/KremlinVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands importforbud vil gjelde fisk, frukt, grønnsaker, kjøtt og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada.

Produktene storfekjøtt, fersk og frossent, svin, ferskt og frossent, fjærkre, ferskt og frossent, saltet kjøtt, røkt kjøtt, fisk og fiskeprodukter, melk og melkeprodukter og grønnsaker er alle spesifisert i dekretet som er undertegnet statsminister Dmitrij Medvedev.

Importforbudet trer i kraft umiddelbart og skal vare i ett år, opplyser Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Det går ikke fram av lista om produktene som er nevnt er totalt forbudt å importere, eller hvilket omfang importforbudet har.

Næringsdepartementet på saken Nærings- og fiskeridepartementet opplyser til Dagbladet at de nå jobber med å få informasjon om importforbudet.

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet. Norge eksporterer laks, ørret, torsk, makrell og sild til Russland.

Ifølge Reuters sa også Medvedev at Russland stenger luftrommet for ukrainske flyseslskap. De vil også vurdere å stenge russisk luftrom for flygninger fra europeiske og amerikanske flyselskap som flyr til Asia.

President Vladimir Putin vil i kveld holde en tale til nasjonen der det er ventet at han vil begrunne sin politikk som kan få store konsekvenser for mange russere. Alle nasjonale TV-stasjoner er pålagt å avbryte sine sendinger for å få plass til presidentens tale, som er 19. 30 lokal tid, 17. 30 norsk tid.

Men det er flere interessante unntak fra forbudslista. Det er blant annet ikke noe forbud mot import av alkohol. Det betyr at den urbane middelklassen i Russlands store byer kan fortsette å drikke europeiske viner, en vane som den urbane eliten i Russland setter stadig større pris på.

Ferdiglaget barnemat er heller ikke på lista. Også dette er et produkt som den urbane middelklassen i stadig større grad kjøper til sine barn. Dette betyr at Putin i denne omgang ikke har villet slå ned på vanene, og irritere på seg ,den urbane middelklassen.

Snøfrisk I Ørsta produseres Tines ost Snøfrisk, som russerne har lagt sin elsk på.

I 2012 gikk Russland forbi alle andre land på listen, og ble den største importøren av Snøfrisk. Det året importerte Russland over 100 tonn av geitosten, som sees på som en delikatesse av våre naboer i øst.

- Eksporten til Russland har fortsatt å stige siden da, sier meierisjef for Tine i Ørsta, Bente Reklev til Dagbladet.

Hun har ikke oversikt over hvilke konsekvenser et eventuelt russisk importforbud vil ha for meieriet.

Eksportdirektør i Tine, Unni Sjøflot, sier at totaleksporten til Russland er på om lag 600 tonn.

- Vi vet verken om det blir et importforbud eller hvor omfattende det eventuelt vil være, men det vil i første instans kunne påvirke salget og på noe sikt påvirke hylleplassering og standingen generelt i det russiske markedet, sier Sjøflot.

Reaksjon på sanksjoner Det er det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti som siterer en talsmann på de siste detaljene om Russlands importforbud mot matvarer fra Vesten.

Forbudet er en reaksjon på de vestlige sanksjonene mot Russland som ble innført i forrige uke på grunn av Russlands rolle i krigføringen i Ukraina.

- Forbudet mot matvarer fra USA og EU vil bli ganske omfattende, sier talsmann Alexei Alaksenko til RIA Novosti.

Ifølge AP vurderer også russland å innføre restriksjoner på import av fly, marinefartøy og biler, sa Medvedev.

Nyhetsbyrået skriver at Russlands import av amerikanske landbruksprodukter i fjort oversteg åtte milliarder kroner i fjor. EUs eksport til Russland var på nesten 100 milliarder kroner.

De russiske sanksjonene ga seg umiddelbart utslag på Oslo Børs. Marine Harvest gikk til topps på omsetningslisten, med et kursfall på over 8 prosent. SalMar ble også handlet mye og gikk ned 3,3 prosent.

Varslet i går President Vladimir putin varslet i går at Russland innfører importforbud for en rekke landbruksvarer fra Europa.

Putin ba da regjeringen utarbeide en liste over hvilke varer som skal rammes av importforbudet, som skal vare i ett år.

Det var hektisk møtevirksomhet i flere departementer i grå, etter at nyheten om de Russiske sanksjonene ble kjent.

- Det dreier seg ikke om store volumer av landbrukseksport fra Norge til Russland. Det gjelder en del ost, særlig Snøfrisk, noen alkoholvarer og ganske mye fiskefor, sier avdelingsdirektør i landbruksdepartementet, Henrik Einevold til Dagbladet.

Han understreker at i og med at Russland ikke har definert hvilke landbruksvarer de ønsker å stenge bommen for, er det umulig å si hva konsekvensene blir for norske produsenter.

Saken oppdateres