Russland støtter plan som kan fjerne Assad

Russland støtter Kofi Annans plan om en nasjonal samlingsregjering i Syria. Trolig innebærer planen at president Bashar al-Assad må gå av.

ENIGE? FNs Syria-utsendin Kofi Annan og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov skal være enige om en plan for Syria, som også USA og EU støtter. REUTERS/Sergei Ponomarev/Pool
ENIGE? FNs Syria-utsendin Kofi Annan og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov skal være enige om en plan for Syria, som også USA og EU støtter. REUTERS/Sergei Ponomarev/Pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Planen går ut på at det etableres en samlingsregjering som skal gjennomføre en maktoverføring, der representanter for både regjeringen og opposisjonen sitter, men der folk som undergraver regjeringen skal ekskluderes, skriver Reuters.

Utelater Assad Det er ifølge en diplomat som Reuters siterer snakk om en maktoverføring med en tidslinje for gjennomføring.

- Dette inkluderer oppretting av en overgangs- og samlingsregjering for å lage et naturlig bakteppe for maktoverføring, sier diplomaten.

- Det kan være nåværende regjeringsmedlemmer, opposisjonens folk, eller andre. Men man trenger å utelukke folk hvis fortsatt deltakelse eller nævvær vil undergrave maktoverføringens troverdighet, eller skade utsiktene for forsoning og stabilitet, sier diplomaten.

President Bashar al-Assads framtid er bevisst utelatt i den tidligere FN-sjefen Annans nye fredsplan.

Russland oppfattes som Assad-regimets viktigste støttespiller i diplomatiet rundt Syria, men landet har også gjort det klart at det ikke vil verne om Assad for enhver pris. Det Russland motsetter seg er et regimeskifte som er påtvunget utenfra, slik russiske myndigheter oppfatter skjedde i Libya for et år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer