Russland støtter plan som kan fjerne Assad

Russland støtter Kofi Annans plan om en nasjonal samlingsregjering i Syria. Trolig innebærer planen at president Bashar al-Assad må gå av.

ENIGE? FNs Syria-utsendin Kofi Annan og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov skal være enige om en plan for Syria, som også USA og EU støtter. REUTERS/Sergei Ponomarev/Pool
ENIGE? FNs Syria-utsendin Kofi Annan og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov skal være enige om en plan for Syria, som også USA og EU støtter. REUTERS/Sergei Ponomarev/PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen går ut på at det etableres en samlingsregjering som skal gjennomføre en maktoverføring, der representanter for både regjeringen og opposisjonen sitter, men der folk som undergraver regjeringen skal ekskluderes, skriver Reuters.

Utelater Assad Det er ifølge en diplomat som Reuters siterer snakk om en maktoverføring med en tidslinje for gjennomføring.

- Dette inkluderer oppretting av en overgangs- og samlingsregjering for å lage et naturlig bakteppe for maktoverføring, sier diplomaten.

- Det kan være nåværende regjeringsmedlemmer, opposisjonens folk, eller andre. Men man trenger å utelukke folk hvis fortsatt deltakelse eller nævvær vil undergrave maktoverføringens troverdighet, eller skade utsiktene for forsoning og stabilitet, sier diplomaten.

President Bashar al-Assads framtid er bevisst utelatt i den tidligere FN-sjefen Annans nye fredsplan.

Russland oppfattes som Assad-regimets viktigste støttespiller i diplomatiet rundt Syria, men landet har også gjort det klart at det ikke vil verne om Assad for enhver pris. Det Russland motsetter seg er et regimeskifte som er påtvunget utenfra, slik russiske myndigheter oppfatter skjedde i Libya for et år siden.

«Alle» er konsultert Det er utenriksministrene til de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, USA, Storbritannia, Frankrika, Russland og Kina, samt Tyrkia, Qatar, Kuwait og Irak, som deltar på møtet om Syrias framtid i Geneve lørdag. Russland ville inkludere Iran og USA ville ha med Saudi-Arabia, men de deltar ikke.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sier at det ikke er noen garantier for enighet om Annans dokument.

- Hva Kofi Annan har forberedt er et grunnlag for diskusjon, sier Tsjurkin. Men han sier samtidig at Annan har konsultert blant annet Russland, før han legger fram dokumentet.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har også jobbet tett med Annan om dokumentet.

- Jeg har hatt nære konsultasjoner med spesialutsendung Annan om utsiktene for møtet som vil ha fokus på et veikart for skifte, sier Clinton.