Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland støtter uforsonlige serbere

Russlands utenriksminister Igor Ivanov kommer serberne til unnsetning under Kosovo-forhandlingene i Rambouillet. Han tror en avtale kan bli undertegnet innen tidsfristen lørdag. Men serberne er fortsatt uforsonlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at USAs utenriksminister Madeleine Albright hadde besøkt forhandlingspartene i Rambouillet søndag, tok Ivanov turen til middelalderslottet mandag. Og etter at Albright hadde rost kosovoalbanerne for deres forhandlingsvilje, la Ivanov inn ord for serberne. Under en tilsynelatende felles giv fra stormaktenes side for å få til en fredsavtale for Kosovo, ulmer en fortsatt høyst eksisterende interessekonflikt.

Støtter serberne

Ivanov uttrykte seg i positive vendinger og sa at han tror en avtale kan bli undertegnet innen fristen lørdag. Samtidig understreket han sin støtte til serberne ved å henvise til at Beograd må ha siste ordet i spørsmålet om utplasseringen av en bakkestyrke for å overvåke en eventuell avtale.

Og ettersom serberne ikke har veket en tomme i dette spørsmålet og fortsatt sier blankt nei til en slik styrke, lurer mange observatører på hvordan det da er mulig å komme fram til en avtale.

Russland på side vil ikke at en internasjonal styrke skal ledes av NATO, og har gått inn for at OSSE, der Russland er medlem, skal få det ansvaret. Russland har sagt seg villig til å delta i en bakkestyrke, men stiller ifølge NATO-kilder klare betingelser, som kan bli vanskelige å oppfylle og som kan utløse en strid innad i Kontaktgruppen.

Uforsonlig

Serbias president Milan Milutinovic viste seg mandag nok en gang fra sin uforsonlige side. På en pressekonferanse i Paris kvalifiserte han eventuelle NATO-angrep i tilfelle et sammenbrudd i forhandlingene som en krigsforbrytelse og en forbrytelse mot menneskeheten. Han lovet kamp fra serbisk side dersom et NATO-angrep kommer.

- Vi skal kjempe. Det er ingen annen mulighet, sa Milutinovic til Reuters i Paris.

Han gjentok også en innbitt serbisk motstand mot utplasseringen av en bakkestyrke på opptil 30.000 soldater. En slik styrke er et av elementene i det utkastet til avtale som serberne og kosovoalbanerne diskuterer på slottet utenfor Paris.

- Hvis avtalen er så god, og dersom den blir godtatt av et flertall i Kosovo, hvorfor skulle vi da trenge utenlandske tropper, sa Milutinovic. Han la til at serberne er forvirret over en rekke forslag fra kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia som de mener ikke er i overensstemmelse med prinsippene for samtalene.

Han betegnet også det direkte møtet mellom serbiske og kosovoalbanske forhandlere søndag som det rene «bla-bla-bla».

Selvstyre

Men Milutinovic gjorde det også klart at serberne er villige til å gå med på en avtale som gir Kosovo et omfattende selvstyre innenfor grensene av Serbia. Ifølge den foreliggende avtaleteksten skal et selvstyre i første omgang gjelde for en periode på tre år.

Det uavhengige serbiske nyhetsbyrået Beta meldte søndag at det såkalte militære tillegget i utkastet til fredsavtale begrenser den jugoslaviske hærens tilstedeværelse i Kosovo til 1.500 soldater. Det gir også den kosovoalbanske geriljaen UCK en frist på 120 dager til å levere inn sine våpen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media