Russland til angrep mot tsjetsjenere

Russiske kamphelikoptre angrep i dag tsjetsjenske opprørere som har tatt kontrollen over flere steder i det sørlige Russland. Helikoptrene skjøt raketter mot opprørernes stillinger, opplyste Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands regjering satte flere tusen soldater i beredskap for en eventuell aksjon i Tsjetsjenia, etter at tsjetsjenske islamister har okkupert fire landsbyer i naborepublikken Dagestan. Ifølge det russiske innenriksdepartement deltar minst 2000 opprørere i okkupasjonen.

Opprørerne skal ha befestet sine stillinger rundt landsbyene Ansalta, Rakhata og Etsjeda, i Botlikhskij-området nær grensen mellom Dagestan og Tsjetsjenia. De er utstyrt med automatvåpen, bombekastere og militære kjøretøyer, opplyste russiske tjenestemenn.

Ikke redd

Statsminister Sergej Stepasjin, som i all hast reiste til Dagestan, sa at russerne ikke er redde for å gå til kamp mot tsjetsjenerne igjen. De siste dagenes sammenstøt langs den russisk-tsjetsjenske grensen er de hardeste siden krigen i Tsjetsjenia tok slutt for temmelig nøyaktig to år siden.

- Noen lar seg fortsatt skremme av det som skjedde i 1994 og 1995, og er redde for å ta ansvar. Jeg er ikke redd for å ta på meg ansvaret, sa Stepasjin, som selv var sjef for Russlands hemmelige tjenester da president Boris Jeltsin sendte russiske soldater inn i utbryterregionen i 1994.

Opp til 80 000 soldater og sivile kan ha mistet livet i løpet av de 21 månedene krigen i Tsjetsjenia pågikk. Konflikten var svært ødeleggende for den russiske hærs kampmoral, samtidig som den etterlot seg Sør-Kaukasus som en krigsherjet, utarmet og lovløs region.

«Dette er krig»

- Siden fienden er bevæpnet, kommer det til å bli voldsomme kamper, sa en framtredende talsmann for det dagestanske innenriksdepartement. Dette betyr krig, sa talsmannen, som ba om å få være anonym, til det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Statsminister Stepasjin nøyde seg imidlertid med å beskrive situasjonen som «komplisert», og sa at han regnet med å være i Dagestan i to eller tre timer. Han tilføyde at han reiste til regionen etter avtale med president Boris Jeltsin, som var enig i at statsministeren skulle endre sine reiseplaner.

Samtidig kunngjorde det russiske innenriksdepartementet at såvel sjefen for forsvarsstaben, general Anatolij Kvasjnin, som øverstkommanderende for innenriksdepartementets halvmilitære styrker, Vjatsjeslav Ovtsjinnikov, var på vei til Dagestan.

(NTB-Reuters-AFP)