Russland torpederte G8-landenes Syria-plan

President al-Assads fremtidige rolle blir ikke nevnt.

BLOKKERTE: Vladimir Putin antydet i kveld at han fortsatt vil selge våpen til regimet i Syria. Foto: AFP / NTB Scanpix
BLOKKERTE: Vladimir Putin antydet i kveld at han fortsatt vil selge våpen til regimet i Syria. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to dagers intens møtevirksomhet, måtte G8-landene nøye seg med en torpedert plan for Syria. President Bashar al-Assads fremtidige rolle blir ikke nevnt.

- Russland sørget for å blokkere at erklæringen inneholdt noe om skjebnen til president Assad, opplyste den russiske viseutenriksministeren Sergej Riabkov.

Uenigheten om krisen i Syria preget fullstendig G8-møtet, der Russlands president Vladimir Putin skal ha blitt mer og mer isolert.

Bare timer etter sitt møte med USAs president Barack Obama, antydet Russland at de vil kunne selge flere våpen til regimet i Syria.

- Vi leverer våpen basert på lovlige kontrakter til en rettmessig regjering. Og hvis vi undertegner disse kontraktene i framtida, vil vi levere mer våpen, sa Putin i en utfordrende tone etter møtet.

Kompromiss G8-landene måtte dermed se sitt håp om en sterk felleserklæring om Syria lagt i grus. I kompromisset heter det blant annet at det så raskt som mulig skal etableres en overgangsregjering i Syria, men altså uten å nevne Assads rolle.

Etter G8-møtet gjentok Storbritannias statsminister David Cameron på sin side sitt standpunkt om at Assad må gå av. Han åpnet imidlertid for at medlemmer av Assads regime kunne bli invitert til å sitte i en overgangsregjering.

Landene ble enige om å gi 1,5 milliarder dollar i humanitær hjelp til Syrias folk og en felles fordømmelse av bruk av kjemiske våpen. FN-eksperter skal granske mulig bruk av kjemiske våpen i Syria.

Utsatt G8-landene samstemte i at det skal arbeides videre med en fredskonferanse «så raskt som mulig», men uten å sette en dato.

Det er USA og Russland som i fellesskap har tatt initiativ til Syria-konferansen. I utgangspunktet var det håp om at den skulle kunne holdes i juni, men siden er den blitt utsatt til juli.

En kilde under toppmøtet i Nord-Irland sa tirsdag at det er stor uenighet om hvem som skal sitte i en eventuell syrisk overgangsregjering, og at denne uenigheten trolig ikke gjør det mulig å få til en konferanse før i august.

På pressekonferansen etter G8-møtet sa Putin at han ikke hadde følt seg isolert i diskusjonen om Syria, «selv om noen ville få det til å fremstå sånn».

Ifølge mediefolk var imidlertid stemningen iskald da Putin snakket med sin amerikanske kollega Barack Obama.

Russerne vil heller ikke støtte planer om en flyforbudssone over Syria, og uenigheten mellom Russland og USA beskrives som svært stor.

«Støtter bøllene» Canadas statsminister Stephen Harper sa underveis i møtet at Putin ikke hører hjemme blant de andre lederne for G8 fordi han støtter «bøllene i Assad-regimet».

- La oss si rett ut hva vi snakker om her: Dette er G7 pluss 1, sa Harper.

Men etter møtet vedgikk han at utfallet ble bedre enn fryktet.

- Jeg mener vi har sett betydelig bevegelse fra Putin, sa Harper da.

Aleksej Krasov i den russiske delegasjonen sa at stemningen var blitt for følelsesladd, og at den ikke burde få stå i veien for samarbeidet mellom stormaktene.

Støttespiller Helt siden konflikten i Syria brøt ut i 2011, har Russland støttet president Bashar al-Assad mot opprørerne i landet.

Russerne har også nektet å la seg overbevise av amerikanske etterretningsrapporter om at Assad-regimet skal ha brukt kjemiske våpen.

(NTB)