- Russland trener på missilangrep mot Estland

- Det pågår øvelser.

ØVERSTKOMMANDERENDE: President Vladimir Putin er det russiske militærvesenets øverste leder. Foto: Mikhail Metzel / Kreml / Sputnik / NTB
ØVERSTKOMMANDERENDE: President Vladimir Putin er det russiske militærvesenets øverste leder. Foto: Mikhail Metzel / Kreml / Sputnik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Talsmann for Estlands forsvarsdepartement, Kusti Salm, sier til den finske avisa Iltalehti at sikkerhetssituasjonen i Østersjøen har forverret seg de siste dagene.

- Det pågår øvelser der russiske styrker trener på missilangrep mot estisk territorium, sier han.

I tillegg sier han at Russland har krenket luftrommet over Baltikum, området som består av Estland, Latvia og Litauen.

- Russiske helikoptre har krenket luftrommet, og de har ikke gjort det ved uhell. Det har skjedd flere ganger de siste dagene, hevder Salm.

Iltalehti skriver at de får opplyst av kilder i Nato at helikoptrene har trent på angrep, men dette er ikke bekreftet.

Det estiske forsvarsdepartementet anser situasjonen som alvorlig.

- Russland mener vi ikke fortjener uavhengighet, og disse handlingene understreker dette, framholder Salm.

Russlands forsvarsdepartement har ikke kommentert meldingene, etter hva Dagbladet kan se.

INTENST: Dramatiske opptak fra et hjelmkamera viser intense øyeblikk fra en nærkamp i byen Sievjerodonetsk. Video: Twitter / Marine_Ukraine. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Sikkerhetssituasjonen i Østersjøenområdet har spisset seg siden Russland invaderte Ukraina 24. februar. Området er strategisk viktig, og binder land som Sverige, Finland, de baltiske og Russland sammen. Og nå har de to førstnevnte levert formelle Nato-søknader, noe som innskrenker Russlands evne til å ha militær tilstedeværelse der, skal de bli tatt inn. Noe de etter alt å dømme vil, selv om Tyrkia foreløpig har satt kjepper i hjula.

De siste dagene har også Litauen hisset på seg krigføreren, fordi de har stengt for godstrafikk på jernbanelinjen som går gjennom landet og til den russiske eksklaven som også ligger omkranset av Nato-land, Kaliningrad.

EUs utenrikssjef sier blokkeringen er i tråd med EUs sanksjoner, men Russland truer med «alvorlige konsekvenser» dersom landet ikke opphever forbudet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer