Russland truer med boikott av norsk fisk

Den russiske veterinærtjenesten er bekymret for kontrollen av norsk fisk.

SKEPTISK TIL NORSK FISK: Russlands veterinære tjeneste sier at deres eksperter tviler på at det finnes et velfungerende system for kontroll av fisk i hele Norge. Her representert ved f.v. seksjonssjef i den veterinære tjenesten Evgenia Lazutking, rådgiver i den veterinære tjenesten Alexey Alekseenko og Tamara Chesnyshera i Russlands handelsråd. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKEPTISK TIL NORSK FISK: Russlands veterinære tjeneste sier at deres eksperter tviler på at det finnes et velfungerende system for kontroll av fisk i hele Norge. Her representert ved f.v. seksjonssjef i den veterinære tjenesten Evgenia Lazutking, rådgiver i den veterinære tjenesten Alexey Alekseenko og Tamara Chesnyshera i Russlands handelsråd. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En stor delegasjon fra Russlands veterinære tjeneste Rosselkhoznadzor har inspisert norske oppdrettsanlegg.

Det ble i dag avholdt pressekonferanse på Russlands Handelsrepresentasjon i Norge.

- På den ene siden ser vi at de fleste bedriftene jobber hardt for å levere sikre produkter til oss. Men på enhver bedrift finnes det mangler. Noen mangler kan enkelt utbedres av bedriften selv, men noen mangler er av varig type som de ikke selv kan styre, sier Alexey Alekseenko, rådgiver i Russlands veterinære tjeneste.

- Ingen annen utvei Veterinærtjenesten sier at de blir nødt til å stoppe all import av fisk fra Norge hvis mattilsynet ikke vil følge deres regler, men avviser at dette er en trussel.

- Hvis mattilsynet ikke kan garantere for sikkerheten er det ingen andre utveier enn å stoppe all import av norsk fisk, sier Alekseenko under pressekonferansen.

Det har også tidligere i år blitt truet med boikott av norsk fisk, men da avdramatiserte mattilsynet situasjonen.

Russerne hevder under pressekonferansen å ha funnet fisk som har begynt å råtne på norske bedrifter. Til det sier de at mattilsynets lokalt garanterte at denne fisken blir levert til det norske markedet, og ikke det russiske.

Tidligere i år kom det frem at Russland anklaget fem norske selskaper for å levere fisk med parasitter og forhøyet bakterienivå.

- Vil lage rammedokument Den russiske veterinærtjenestens forslag til å bedre sikkerheten er å opprette et felles rammedokument, som norske bedrifter må følge.

- Den mest reelle løsningen er å lage et rammedokument som inneholder regler og rutiner for sikkerhet. Dagens status er at våre norske kollegaer foreslår å diskutere dette i september. Men vi er klare til å levere et utkast til et slikt dokument allerede i neste uke. Etter det er det bare tekniske spørsmål som gjenstår, sier Alekseenko.

Under pressekonferansen kom det frem at den russiske veterinærtjenesten sier de har forsøkt å arrangere et møte med mattilsynet.

- Vi fikk dessverre ikke snakket med mattilsynets nasjonale kontor. De er på ferie. Embetsmenn kan ta ferie, men handelsnæringen kan ikke vente. Det er behov for å avholde forhandlinger for å få et velfungerende kontrollsystem, sier Alekseenko.

Veterinærtjenesten svarer ikke på hvor lenge de er villige til å vente på å forhandle med mattilsynet.

- Tviler på Norges system Pressekonferansen var til tider forvirrende. Først ble det påstått at laboratoriumsovervåkninger førte til at ni norske bedrifter fikk varsel om at produktene deres inneholdt bakterier. Det ble sagt at disse bedriftene fortsatt får levere til Russland, men at de er under sterkere kontroll. Senere i pressekonferansen ble dette avvist som en misforståelse.

Det ble så påpekt at 13 norske bedrifter har begrensninger for leveranse av fisk til Russland, og at Russlands eksperter ikke tror det norske kontrollsystemet er godt nok.

- Det må være kontroll på alle områder, fra slakting til transport. Våre eksperter tviler veldig på det finnes et velfungerende system i hele Norge. Man observerer at det stilles ulike krav lokalt fra mattilsynet, sier Alekseenko.

- Liker ikke våre regler Russland har strenge krav til importert fisk fra Norge, og det blir påpekt at disse reglene ikke vil bli liberalisert.

- Når vi satt i møte med mattilsynet lokalt fikk vi inntrykk av at de ikke liker enkelte av våre regler. Men krav som stilles til land som eksporterer til Russland skal ikke endres eller liberaliseres, sier Alekseenko.

Den russiske veterinærtjenesten foreslår å inneføre et bedre sikringssystem, som også vil utelukke forfalskning av dokumenter.

- Systemet vi foreslår vil fungere som et gode for alle, også de mindre markedene. Vi ønsker at våre systemer skal kobles sammen med de norske. Hvis vi får til det kan vi kontrollere sikkerheten. Ofte er det slik at man ikke vet hvor fisken kommer fra, fordi sertifikater blir forfalsket. Vi er i løpende dialog med næringen, og er klare til å jobbe sammen, sier Alekseenko.