Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland truer med negative reaksjoner

Moskva (NTB-DPA-AFP): Russlands statsminister Jevgenij Primakov rettet onsdag morgen nye advarsler mot NATOs planlagte angrep på jugoslaviske militære mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO-angrep vil utløse «høyst negative reaksjoner» fra russisk side, sier Primakov. Et hvert angrep skader Russlands forbindelser med USA og stabiliteten i Europa.

Primakov vendte tilbake til Moskva etter at han tirsdag kveld avbrøt sin reise til USA mens han var i ferd med å krysse Atlanterhavet. Han ville ikke ytre seg om muligheten for russisk våpenhjelp til Jugoslavia.

Tidligere hadde forsvarsminister Igor Sergejev sagt at NATO-angrep mot jugoslaviske militære styrker ville bety et nytt «Vietnam» i Europa, og at beredskapen i Russlands væpnede styrker blir hevet.

Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass forbereder Russland kriseplaner. Hvis situasjonen utvikler seg «ugunstig for Russland», planlegges en overføring av taktiske atomvåpen til Hviterussland, heter det.

Militær hjelp?

Jevgenij Seleznev, presidenten i den russiske statsdumaen, lovet onsdag morgen militærhjelp til Beograd dersom NATO gjør alvor av trusselen om å angripe mål i Jugoslavia.

Ifølge Seleznev, som er på besøk i Peru, vil Russland øyeblikkelig komme Slobodan Milosevic til unnsetning med tunge våpen og teknisk bistand dersom NATO går til militære aksjoner, melder nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Russlands vil også straks sammenkalle Sikkerhetsrådet til krisemøte ved et NATO-angrep, opplyste landets FN-ambassadør Sergej Lavrov natt til onsdag.

Kina

Også Kina, som i likhet med Russland har vetorett i Sikkerhetsrådet, har advart mot NATO-angrep mot Jugoslavia.

- Slike aksjoner vil ikke bli godtatt av det internasjonale samfunn, sa Kinas FN-ambassadør Qin Huasun tirsdag kveld.

Qin har for tiden også presidentvervet i Sikkerhetsrådet, og gjorde det klart at han ville innkalle til øyeblikkelig krisemøte om NATO-fly går på vingene over Jugoslavia.