Russland truer med «passende tiltak»

MOSKVA: Det russiske utenriksdepartementet truer med å utvise norske diplomater, som en reaksjon på at Norge torsdag erklærte fem russiske diplomater uønsket i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Russland forbeholder seg retten til å treffe passende tiltak mot norske representanter», heter det i en erklæring fra det russiske utenriksdepartementet i formiddag.

Men erklæringen spesifiserer ikke hva slags tiltak Russland kan komme til å ta. En talsmann for utenriksdepartementet i Moskva nekter å gi utfyllende kommentarer.

Øye-for-øye

- Å erklære noen persona non grata er et ekstremt skritt som vennligsinnede stater foretrekker ikke å ta, sa en tjenestemann, som ikke utelukket øye-for-øye-reaksjoner, det vil si utvisning av norske diplomater i Moskva.

Bekymret

Utenriksdepartementet sier Moskva ble forbløffet og bekymret over Norges beslutning om å utvise to russiske diplomater og erklære tre andre persona non grata. Departementet er særlig skuffet over at statsminister Kjell Magne Bondevik utsetter sitt offisielle besøk i Russland på grunn av denne saken.

- Norske myndigheters handling, og den form den fikk, står i motstrid til de generelle bilaterale forholdene mellom Norge og Russland, som har en solid basis av gjensidig forståelse og konstruktivt samarbeid, heter det i erklæringen.

«Uforståelig» «En uvennlig handling» var karakteristikken ud-talsmenn, ifølge Interfax, først brukte. I den første reaksjonen torsdag karakteriserte russiske ud-talsmenn den norske handlingen som «uforståelig».

Alexander Zdanovitsj, talsmann for det russiske sikkerhetspolitiet FSB, sa til Itar-Tass at det ikke vil bli noen kampanje for å jakte på spioner i Russland.

- Spionmani i et land er alltid utløst av idelogiske eller politiske grunner, sa han, med henvisning til Norges handlinger.

(NTB-AFP-Reuters)

Russlands president Boris Jeltsin