Russland truer Moldova på grunn av EU-avtale

I høst vil Moldova etter alt å dømme inngå en avtale om frihandel med EU. Nå truer Russland med en kald vinter dersom det lutfattige landet ikke ombestemmer seg.

SER RØDT: Russland ser rødt på Moldovas tilnærming til EU og en mulig frihandelsavtale. Her er statsminister Iurie Leanca på besøk i EU-hovedkvarteret og møter presidenten i EU-kommjisjonen, José Manuel Barroso, i juni i år. Foto: AFP / Scanpix / THIERRY CHARLIER
SER RØDT: Russland ser rødt på Moldovas tilnærming til EU og en mulig frihandelsavtale. Her er statsminister Iurie Leanca på besøk i EU-hovedkvarteret og møter presidenten i EU-kommjisjonen, José Manuel Barroso, i juni i år. Foto: AFP / Scanpix / THIERRY CHARLIERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands visestatsminister, Dmitrij Rogozin, skjerpet tirsdag presset mot den tidligere Sovjet-republikken som grenser mot EU-landet Romania.

Han varslet at Moldovas orientering mot EU kan føre til både dyrere energiavtaler og at landet mister utbryterrepublikken Transdnjestr for godt.

- Energiforsyninger er viktige når vinteren setter inn. Jeg håper dere ikke vil fryse, sa Rogozin etter at han mandag hadde møter med Moldovas statsminister Iurie Leanca.

Billig gass Russland er Moldovas viktigste kraftleverandør, og straffetiltak på energifronten vil ramme landets 3,5 millioner innbyggere hardt. Landet har lenge nytt godt av billige gassleveranser og står i stor gjeld til Russland.

Rogozin truer også med at EU-tilnærmingen kan føre til at det aldri blir noen varig løsning på striden om Transdnjestr. Området øst i Moldova, over elva Dnjestr, brøt med Moldovas regjering etter en kort krig i 1992. Innbyggerne i Transdnjestr foretrekker et tett forhold til Moskva og de er hovedsakelig russiskspråklige. Flertallet i Moldova snakker rumensk.

- EU-lureri - Folk i Transdnjestr er svært bekymret over Moldovas planer, særlig når det gjelder planen om å inngå en frihandelsavtale med EU, sa Rogozin under et pro-russisk møte i Moldovas hovedstad, Chisinau.

- Etter flere møter har jeg inntrykk av at enkelte politikere i Chisinau tror det vil flyte med honning og syltetøy i Moldova etter en avtale med EU. Men denne avtalen utgjør bare ei gulrot for å lokke landet til et eller annet, sa Rogozin og advarte om at Europa «ikke er et sted for de svake».

Ukraina Russiske myndigheter har tidligere kommet med lignende advarsler til Ukraina, som også satser på å inngå en frihandelsavtale med EU på et toppmøte i Litauen i november.

I august skjerpet Russland kontrollen med ukrainske importvarer i flere dager, samtidig som president Vladimir Putin snakket om at Russland, Hviterussland og Kasakhstan muligens ville innføre «beskyttelsestiltak» mot ukrainske varer.

(NTB)